DELA

Vad gobbin inte kan

Han går inga med många knop när han är hemma inga.
Inga Heller är ju inte den som klagar. Nejdå. Hon bara konstaterar bara att det visst finns anledningar att ligga på kökssoffan göranslös, som det så vackert heter. Till detta har den åländska handelsjöfarten sugit must och märg ur karlstackarn, så han måste luta sig i horisontellt läge långliga tider.
– Se honom bara som ett stycke kött de första dygnen när han kommer hem, så löd ett råd Inga Heller fick en gång. Och sedan dröjer det ju inga länge innan han måste börja förbereda sig mentalt på att ge sig iväg ut igen. Det tar på!

Ett liknade bekymmer hade en kvinna på radion.
– Min man är företagsledare och håller koll på många anställda och miljoners miljoner, men det är helt omöjligt för honom att minnas sonens gympapåse varje onsdag.
Men det är ju självklart, tycker Inga Heller. Han glömmer gympapåsen just för han tänker så intensivt på sitt företag ju.
Översatt till åländska blir uttalandet som följer: Min man kan köra hur stora båtar som helst, men han klarar inte att plocka upp plastankan efter lilla Cecilias bad på kvällarna.
Hemma har nu Inga Heller delat upp sysslorna på vad hon själv kan och var gobbin kan. Utöver vila då. Det kanske inte alltid blir 50-50, men roligt har de. Nästan jämt.

Här är listan på var gobbin inte kan:
n Han köper inte servettringar på Stockholmsresan när han råkar se att det finns snygga sådana till extrapris. Han har glömt att de pratade om servettringar 1989 och han bryr sig inte ett dugg om att kolla in varuutbudet i butikerna vad gäller servettringar när han är i storstan.
n Han ser inte den där svarta randen under toalettpappershållaren.
n Virka en kudde? Nä. Torka rent lysknappen? Nix. Fläta flickhår. Sällan. Få för sig att lägga sig ner på knä och skura ur skåpet under diskbänken? Never.
n Han är faktiskt rätt kass på att vrida ur disktrasan.
n Han kollar sällan om finskorna är för små inför festen (de fina skorna alltså. Finskorna, flickorna, kan han nog kolla på) och i så fall gå in dem.
n Det skulle aldrig falla honom in att köpa en sommarampel – vi hade ju en i fjol…
n Skriva mer än ok i messen.
n Beställa studenttårta. Han kan inte tänka ut något sådant flera dagar i förväg.
n Så dill i balja. ”Det finns ju att köpa”.

Gobbin har annat för sig – när han orkar. Viktiga saker. Han tar hand om världspolitiken, han kan sin historia, han funderar på fred och om Gud finns.
Så när hon vrider ur disktrasan vrider han ur teodicéproblemet. Härliga tider!

Kiki Alberius-Forsman