DELA

Tack för garvet, Niklas!

Det är inte varje dag man får skratta så gott åt konkurrentbladet som i måndags. I bilen på väg hem efter dagens lönearbete lyssnar jag på Ålands radios nyhetssändning.
Radion hade så småningom vaknat till, efter att på morgonen toppat med en mopedolycka, och tagit i dagens stora nyhet: Båda lokaltidningarna skall börja med nyhetssändningar i tv!
I Ålands radio säger Gamlans chefredaktör: ”Jag noterade i dagens tidning att de också skall satsa, men vi var faktiskt först ut igår kväll, men de brukar ju följa efter oss.”

Det kanske inte
låter så kul att man behöver asgarva åt det, i bilen, på väg hem efter jobbet, men tänk er följande scenario:
Nya Åland och det nya medieföretaget P24 Media ab har under flera månader jobbat med ett koncept för dagliga lokala tv-nyheter. Två aktiebolag bildas, styrelser utses, vd anställs i det ena bolaget och Nya Ålands personal informeras på torsdagen eftersom projektet kommit så långt att det kan göras offentligt.
Ett pressmeddelande skickas ut till olika medier vid 18-tiden på söndagen. Det kan ju tyckas idiotiskt att gå ut med pressmeddelandet så tidigt och servera konkurrenten en sådan chans att försöka ta udden av hela nyheten. Det hade det också varit, om man på Gamlan reagerat lite mer seriöst.

Vi kan tänka oss
att följande händer på Strandgatan på söndag kväll:
Pressmeddelandet om Nyans tv-satsning plingar in i söndagsredaktörens mejlkorg strax efter kl. 18. Söndagsredaktören är inte dummare än att hon förstår att detta är en stooor nyhet. Hon ringer redaktionschefen, som efter en stunds diskussion också förstår att det är en stooor nyhet som Nyan kommer med. Han ringer Niklas. Niklas ringer vd-DJ. Nu är goda råd dyra.

Redan klockan 18.25 går Niklas med raska steg österut på Norragatan mot redaktionen på Strandgatan. Tankarna på webb-tv som diskuterats en längre tid måste ovillkorligen kastas fram för att bräcka Nyans stoooora nyhet. Den saken är klar. ”Och så måste nyheten ut på hemsidan, då blir vi FÖRST”, tänker han. ”Och jäklar, så måste vi ringa runt till personalen.”
Vd-DJ och redaktionschefs-JP möter upp. Även webbredaktören Tommy kallas till Strandgatan. JP får i uppdrag att skriva en artikel med många ”kommer att”, för ingenting är ju klart ännu.
En bild måste tas. Tre skakade herrar ställer sig framför den söndagstomma redaktionen med en skärm i famnen och säger ”omelett”.

JP har lite problem
med artikeln, det finns ju liksom inte så mycket substans bakom ”satsningen”, ännu i alla fall. Men Niklas låter sig intervjuas och lånar lite ur Nyans och P24 Medias pressmeddelande: ”När vi gick över till morgontidning lämnade vi en nyhetslucka på kvällen” (”Att det blev tomt på kvällen gjorde att idén om dagliga tv-sändningar föddes” – Nyans pressmeddelande)
Och det här med ”enda helåländska mediahuset”, det är bra, menar Niklas.
Tack för ett helåländskt garv!

ULF WEMAN