DELA

Semester och stress

Semester, det är ett ord som väcker fina och härliga tankar inom mig. Semester för mig betyder avkoppling, man ska släppa alla de jobbiga tankar som tynger en.

Semestra kan man göra på olika sätt, det behöver inte betyda att man reser utomlands. Man kan lika väl sätta sig i soffan med en kopp kaffe och luta sig tillbaka och fundera över livet. Jag finner inget dåligt med att semestra, ser bara en massa fördelar, vilket jag tror många kan hålla med om.

Ibland måste man återhämta sig från en jobbig händelse, då skulle jag säga att den bästa lösningen är att ta en semester.

Min egen definition av en bra semester är att först bege sig från det enformiga Åland och ut i det vilda livet. Jag rekommenderar att man reser till ett varmt och exotiskt land där kriminaliteten är låg, så man känner sig säker.

Jag undviker helst att resa dit där alla är högljudda, det ska heller inte finnas tjatiga försäljare som står och skriker efter en från andra sidan gatan.

Landet du reser till ska för bästa effekt ha en fin och ren miljö med en lugn omgivning. Jag tycker det är viktigt att man har tillgång till en lyxig frukost och en lång men vacker strand där de små sandkornen mellan dina tår gnistrar så behagligt i det varma solskenet.

På semestern ska du försöka att bara tänka goda tankar, eller inte tänka alls. Man kan få ont i huvudet av att tänka så det är månne en sak man ska hålla sig borta från.

Det man först och främst ska undvika på en semster är stress. Stress är nog en av de värsta sakerna man kan drabbas av. Säg mig en sak som är bra med stress, nä just det. I och för sig finns det individer som blir effektivare av det, men jag skulle ändå säga att stress inte är en skön känsla.

Tips för att undvika stress skulle vara att inte tänka så mycket, världen går inte under om du någon gång försover dig, eller glömmer mata katterna. Du klarar dig och katten klarar sig.

Ifall du får dåligt samvete för katten kan du ge den en kram och sedan burkmat, lovar att den uppskattar de.

Apropå kramar, de bidrar till stressminskning. Det är bevisat att fysisk kontakt med andra människor minskar stress. Ifall du inte har en människa i närheten då du känner dig stressad, krama då din katt. Du kanske inte får den bästa effekten, men lite hjälper det nog.

Som tidigare nämnt, semester är fortfarande den bästa lösningen för att undvika alla dessa oroligheter. Ta med dig någon du känner dig bekväm med på din semester, och du ska se att du kommer känna fröjd.

Filippa Holmberg (prao)