DELA

Se på dina lyktor – andra gör det

Ursäkta en bilälskande redaktör, men jag har några klagomål.
Varje dag, i mörkret på väg till eller från jobbet, kommer de. De stickande käglorna av (ofta felinställt) ljus från nedre halvan av den mötande bilden front. Dimljusen.
Ett av de största gisslen på vägarna så här års är bilar vars ljussättning inte är till för att skapa ett säkert åkande, utan för att se tufft ut. Allt som oftast möter man bilar med fyra ljus tända på våra åländska vägar. Halvljusen lyser som de ska, men sedan är det också två dimljus tänka där nästan i marknivå.
Sällan, eller aldrig, är det dock dimma, kraftigt regn eller snöfall. Det är bara i just de tre förhållandena som dimljus är tillåtna, och då i kombination med parkeringsljus.

Säkert säger ni som tycker det är lite ballt med dimljusen att de ger mer ljus och därför ökar säkerheten. Men, siddu, det är faktiskt precis tvärt om. Dimljusen är konstruerade för att lysa upp närmast bilen, och under eventuell dimma. Om dimljusen hjälper dig att se ett rådjur, då är det ändå redan för sent, för rådjuret finns inom några meter från grillen.
Däremot är det ett säkert sätt att förstöra dina medtrafikanters mörkerseende. Inte sällan är dimljusen dåligt inställda, och har dessutom som uppgift att lysa rakt fram. Halvljuset har helt andra krav på sig. Dess asymmetriska form är reglerad, de ska lysa längre på den högra sidan än mot vägens mitt för att minska risken för bländning.
Dimljusen är bara en av styggelserna som förekommer i mörkret på vägarna. Jag har sedan länge tappat räkningen på mötande bilar med bara en lykta tänd, eller för all del bilar med lyktor lika skelögda som Marty Feldman.
Alla tre är lika korkade som farliga. En bil med bara en lykta gör det svårt att positionsbestämma bilen. En skelögd bil bländar andra, liksom dimljusen. Det första problemet kan du säkert få hjälp med på närmsta bensinstation. Skelögdheten fixar verkstaden, och dimljusen vrider du av på ett reglage vid ratten.

Jag har sagt det förr och säger det igen; den största faran i trafiken är dåliga attityder. Att hellre låta bilen se lite tuff ut än att tänka på vad detta gör mot andra bilister är just en sådan dålig attityd. Att inte orka kolla att lyktorna lyser och är rätt inställda (kolla enkelt mot en vägg, käglorna ska ligga i linje med varandra) är en slö attityd till säkerhet.
Behöver du mer motivation? Felaktigt använda dimljus kostar 50 euro i böter, felinställda/trasiga lyktor kostar 35 om lagens långa arm når dig.
För att parafrasera en gammal reklamslogan:
Se på dina lyktor – andra gör det.

Jonas Bladh