DELA

Rotlösa bli:nis

Ibland är det ett helsike att mogna. Man blir så allvetande, man blir så klok. Man ser alla fel som andra gör. Och man kan ju inte låta bli att tala om det.
Som i onsdags. Go´kväll hade kock i studion, det skulle vankas mat som kunde kombineras med champagne. Och det var inte svart kaviar och söt rysk champagne utan bli:nis med fransk champagne.
Bli:nis. Uttalat med långt första i och s på slutet.
Kocken redogjorde för receptet, förklarade att det rörde sig om ryska plättar. Men slet språkligt upp dem med rötterna och planterade om dem i något anglosaxiskt klimat. När varenda en som är född i Finland på 40-talet eller tidigare vet att det heter blini´, med betoning på sista i:et och i pluralis blinier, blinierna, inte bli:nis, bli:nisen.

Om jag alltså inte hade vetat att det inte heter som kocken påstod så hade jag möjligen följt med litet bättre och i stället hakat upp mig på att smeten var för pösig, den rann inte ut utan kunde stekas i små klickar. Och så var pannan för sval och utan smör. Det skall fräsa och puttra runt blinierna.
Men som sagt, det hann jag inte bekymra mig om.
Till mitt försvar må jag få anföra att jag i princip tycker det är jättetrevligt att man i Sverige börjar få upp ögonen för våra österländska delikatesser. En vacker dag kan det rentav dyka upp lakrom på bli:nisen. Och någon kanske förstår att memma är något slags ersättning för det osyrade brödet (?) och inte det den ser ut som.

Det finns en och annan sak som jag inte är expert på. Så hade jag till exempel inte den blekaste om vad en ”ninjaman” är för nånting när jag slog upp tidningen i går. Så konstigt som folk klär sig nuförtiden så utgår jag ifrån att alla är fullt normala mönstermedborgare tills de själva bevisar motsatsen.
Då är faktiskt ”finanskris” lättare att greppa, även om jag inte förstår mig på den heller. I all synnerhet inte efter att en läsare hört av sig och utförligt förklarat allt. Samt undrat vad jag menar med ”nyliberal”.
Han nämnde några österrikare från början av förra seklet och undrade om jag menar att de var nyliberala. Nej snälla. För det första har jag aldrig hört talas om dem förut, för det andra var de nog för gamla, tror jag. De kan inte gärna ha haft synpunkter på en global finansmarknad av dagens dimensioner, helt oberoende av liberal eller annan inriktning. Det fanns inget sådant på den tiden.
Inte gick heller min mormor omkring i sin ungdom och beskärmade sig över allt ont som internet kommer att föra med sig.
Däremot visste hon vad blinier är och hur man steker dem.
Och så gjorde hon en fantastiskt god memma i äkta näverrivor. I dag skulle väl det betraktas som miljöförstörelse.

HARRIET TUOMINEN