DELA

På tal om namn

Namn har alltid fascinerat mig. Jag tycker om att höra vad folk heter i mellannamn, höra historien bakom deras namn och om de vet vad de skulle hetat om de hade fötts till det motsatta biologiska könet.

Jag är kanske till och med lite dömande när det gäller folks namn. Jag tycker att vissa namn är så oerhört älskvärda, andra så otroligt fula och vissa är bara så gääääsp. Trender i namn är, enligt mig, oerhört intressant. Ofta verkar populärkultur inspirera föräldrar i deras namnval. Elsa från Frost, Khaleesi (som de facto inte är ett namn utan en titel) från Game of Thrones eller varför inte Zlatan som namn till den nyfödde?

Att läsa artiklar om vilka namn som har blivit avslagna är roande men också något skrämmande. I Sverige är Varulv, Ikea, Rökmussla och ” Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxv-clmnckssqlbb111163” alla exempel på namn som föga förvånande har fått avslag. Men å andra sidan – Aslög är också fult och fullt lagligt. Förlåt alla åländska Aslögar – och försenade gratulationer på er namnsdag som var den 13 juni.

Själv hade jag namnsdag i lördags. Alla personer på min mammas sida i släkten heter Maria, så därför brukar vi fira den genom att alla får varsin bok. Min syster har bestämt att oberoende av hennes eventuella barns kön så skall hon döpa dem i andra namn till just Maria, om lagen tillåter detta i Finland vet jag dock ej.

Förutom Maria heter jag Anna i mellannamn, efter min morfars mamma. Bredenberg fick jag av min pappa, då mamma till sist lät min far bestämma ett av mina namn. Felicia, ett namn som jag avskydde som liten men som jag nu tycker går an, heter jag efter en av Cornelis Vreeswijks visor.”Felicia Försvann” är en ganska sorglig visa som bland annat innehåller textraden ”Felicia är död. Död är mitt enda hopp. Försvunnen hennes kropp”.

Tre av mina fyra systrar är också döpte efter Cornelis. Veronica, Cecilia och (hönan) Agda. Min storasyster fick namnet Ronja efter rövardottern, ett namn som har passat henne som hand i handske.

Ibland tänker jag att det skulle vara synd om jag aldrig fick barn då jag har så många, enligt mig själv, briljanta namnförslag. För vad sägs om Gösta, Harry och Cornelis. Eller Sam, oberoende av kön.