DELA

Nu behöver vi DRD4-7r

Du vet känslan:

Du stiger av planet äntligen och den ljumma vinden blåser emot dig.

När man konstaterar att det är en torsdag i april och här går du på en gata i Malaga och ett gammalt exemplar av El Pais dansar i vinden. Och du njuter av lättheten som plötsligt infinner sig, 100 gram väger 80 gram, hela du är som en rosa ballong mot en blå himmel. Lätt!

Då har du, antagligen redan sedan födseln en släng av DRD4-7r, det vill säga en resgen, en gen som gör dig extra sugen på att resa. Du hör till den otåliga typen, du är en vandrare, du vill inte bara sitta vid dina odlingar och skåda hur grödan gror.

Du vet också känslan:

Du stiger av planet och den råa kalla vinden blåser på busshållplatserna utanför Arlanda. Du fryser i dina sommarkläder. Du nyser och hostar. Du har efter-resan-snuva på gång.

Då har du, antagligen sedan början av hemfärden, PTSD, Post Travel Stress Disorder, alltså efter-resan-depression.

Det är aldrig kul att komma hem. Förvirrad och trött vaknar du med ett ryck hemma i den egna sängen. Nu är det läge att planera nästa resa.

Du vet kanske något om denna känsla:

Du vill genast iväg igen. Bort! Långt bort! Något suger och drar.

Väskan är uppackad och kläderna tvättade och du vill bara iväg. Folk undrar. Va! Ska du resa nu igen? Du kom ju just hem. Många ålänningar verkar ha drabbats av denna åkomma.

Den kallas dromomani och betyder maniskt resande.

De här termerna har Inga Heller lärt sig av Per J Andersson fina essäsamling ”För den som reser är världen vacker”.

Efter terrordådet i Stockholm är det just resande vi behöver. Det är helt enkelt inte bra att sitta kvar ute i Svartsmara och trycka och tro att det ute i världen bara existerar terror och bomber och mord och hemskheter.

Res iväg och föregå med gott exempel: Sprid vänlighet, var inte rädd för vanligt folk, hjälp den som behöver hjälp, se folk i ögonen, försök möta alla med varm blick, svara respektfullt på tilltal, krama den som vill kramas.

I övrigt kan du lämna folk ifred.

Kärlek och vänlighet är terroristernas värsta fiende.