DELA

New York, New York

Jag vet inte om det beror på att jag själv varit där, men på sista tiden verkar det som om alla åker till New York. I mitt flöde på sociala medier läggs bilder upp på soliga uteserveringar och cykelturer i ett grönskande Central Park.

Pff, pyser jag för mig själv. Vad är väl New York i värmen? Kom igen i februari, när det är riktigt kallt i Fahrenheitgrader, när man inte ens fattar att det är kallt eftersom det inte står minus framför graderna. När mina och barnens kinder fnasar sönder av den isande kylan och sambon går med dubbla långkalsonger.

Vi tittar på termometern vid Columbus circle och bestämmer att det är vinden som gör att det känns kallt, det är för komplicerat för nedkylda hjärnor att fundera ut vad det är för Celsiusgrader. Som uppmuntran får vi höra att en av dagarna vi är i New York är den kallaste på tjugo år. Hoppas att någon historiebok noterar att just vi var där den dagen, och frös.

Gatorna i New York är lite så där halvtomma i det kyliga februari, det ångar och pyser, precis som på film, från gallren i gatan. Man får andnöd när man stiger in i varuhus eller affärer eftersom man där inne brassar på för fullt med värmen för att motverka kylan därute. Arktiskt kyla och tropisk hetta.

Går man ut från hotellet med håret lite fuktigt efter morgonsduschen kan man bryta av håret om man vill. Tunnelbana och taxi räddar fingrarna från frostknölar. Times Square är spännande i cirka tre isande sekunder, sedan måste man dyka in i värmen. Ground zero har lite lä, så där hinner man se sig omkring en lite längre stund.

Men det finns många fördelar med New York i isande februari. Det känns som om vi får ha staden för oss själva. Inga långa köer någonstans, inte ens i skyskraporna som annars är turistfällor. Det finns plats på restaurangerna och tunnelbanevagnarna är sällan proppfulla.

Det som värmer, förutom värmeaggregaten inomhus, är den mänskliga värmen och vänligheten från alla vi möter. Mina fördomar får sig en ordentligt törn. Man märker vilka som är turister från andra länder och vilka som är amerikaner när man delar hiss. Amerikanerna vill prata, vill veta varifrån vi kommer och om vi trivs i New York. Andra nationaliteter tiger sig upp- eller nerför 14 våningar.

Men resten av familjen är överens, nästa resa blir till värmen. Det är tydligen bara jag som gillar utmaningar…