DELA

Mera hår för mindre peng

Två dagar innan semestern schamponerade jag håret för sista gången.

Sedan dess har jag använt borste, soda och äppelcidervinäger. Havsvatten har också visat sig fungera bra.

Att sluta använda schampo var dels en desperat handling, dels en handling baserad på kritiskt tänkande och ett resultat av ett råd som kom i rätt tid. Rådet hittade jag på Zandra Lundbergs blogg. Hon hade, liksom många andra, slutat schamponera håret och fått fint resultat.

Mina syskon har fantastiskt hår. En av mina bröder har så tjockt hår att han har problem med lufttillförseln till hårbotten. Mina barn har samma fantastiska hår, det växer i drivor och är tjockt som tätpackade höbalar.

Jag däremot har tunt och stripigt hår, liksom glest. Det påminner mer om en gisten gärdesgård än höbalar (detta kan till exempel studeras på bilden som ackompanjerar denna text). Endera är jag en genetisk miss, eller också behandlar jag håret så fel att det i rena förskräckelsen avmagrat.

Vem är det som säger att mitt hår behöver schampo? Jo, de som säljer schampo.

Ju mer jag tänker på det, desto säkrare blir jag på att schampotillverkarna skapat ett behov som kräver fler och fler inköp. Till exempel så här: schampo gör håret platt, alltså behövs spray, som torkar ut håret, alltså behövs regelbundna inpackningar och så vidare och så vidare.

Vad om jag vägrar gå med på konsumtionshetsen? Tänk om jag säger att soda är det bästa preparat mitt hår någonsin kommit i kontakt med? Tänk om vi blir alltfler som har den erfarenheten? Shampooindustrin månde bäva.

(Samma tanke har jag förövrigt med barfotaskorna jag springer i. Vem säger att foten behöver stötdämpning? Jo, de som tillverkar skor med stötdämpning.)

Så vad blev resultatet, så här sju veckor efter sista schamponeringen? Glänsande, skulle jag vilja påstå. Mitt hår har aldrig mått så bra som nu. Det var för all del bra att jag hade semester den första veckan, det tog ett tag innan håret vande sig av vid kemikalierna.

Jag borstar bort smutsen, ungefär fem minuter per dag, och sköljer håret med vatten ett par gånger i veckan. Var tredje/fjärde vecka tvättar jag med soda och äppelcidervinäger. Jag har aldrig tänkt så här lite på mitt hår, och det har aldrig mått så här bra.

De som vill läsa mer kan googla No poo. Det finns nämligen en hel rörelse som ställt sig på sidan om hårvårdshetsen.