DELA

Mer brasor till folket

En bemärkelsedag inträffade nyligen och jag stod inför valet att fira eller inte fira. Det är alltid roligt att fira, så varför inte? Frågan var bara hur.

Efter input från kollegan Johan blev det en improviserad skördefest hos Lotten, alltså koloni-Lotten. Det var ett genidrag, visade det sig.

Menyplaneringen utgick från vilka grönsaker som levererat störst överskott. Eller ja, i princip i alla fall. Överskottet är i år – precis som tidigare år – störst när det gäller bladsellerin, men selleri delar folk så jag valde att inte överdosera selleri i varje rätt.

Däremot bakades det bröd och kokades soppa på pumpa. Det blev inlagd rödlök, pressgurka och rödbetscarpaccio. Det blev en stor skål med en blandning av alla tillgängliga gröna blad, en rejäl mängd squash, morot, rädisa och gurka att dippa i husets hummus och fetaoströra.

Alla tillgängliga örter mixades med olja och det blev pricken över i:et på soppan. För den som inte kan leva utan kött fanns det grillkorv. En tårta och en sats hallongrottor serverades till kaffet.

Det bästa var ändå elden. Utan egen skog och utan vänner med överstora lager ved blev det att hämta lite överprissatt ved från macken. En säck räcker, tänkte jag.

Så fel jag hade. Jag hade glömt hur fantastiskt roligt det är att elda! Så det blev att hämta ett par säckar till, men det var det definitivt värt.

När alla stillat den värsta hungern satt vi där runt brasan och njöt. Smååt hummus och tårta, drack lite gott. En del flyttade runt för att undvika röken, medan andra testade att röka korv. Efter att någon varit för ivrig med att lägga på fler vedträn tvingades vi backa för att inte själva bli grillade, men i övrigt var det perfekt!

Mörkret föll och stjärnorna tändes. Elden höll oss varma och samtalet flödade lätt. Jag njöt av det goda livet!

Det är något med eld som gör mig rofylld och glad. Kanske är det så enkelt som att jag tycker om värmen? Hur som helst, jag blir obeskrivligt glad över att få tända en brasa.

Den nyupptäckta insikten har fått mig att fundera på hur jag ska få in flera brasor i mitt liv.

Det kan betyda att jag måste köpa mig lite mark för att bygga en egen eldstad och få tag i egen ved. Alternativt skaffa mig en bättre ved-deal med en skogsägare.

Månne det finns någon skogsägare som kan tänka sig att ta betalt i grönsaker? Kanske selleri?