DELA

Men hajen får gå fri

I Tyresö finns en fredlig radiostation med fräscha inslag, som jag kunde ha skrivit själv. Om jag hade kunnat. Radio Tuff heter stationen, och det är den.
Varje vecka kommer resuméer över olika inslag. Jag vet inte om Tuff gör världen bättre, men ibland tvingas man tänka till.

I dag, när detta skrivs, delas fredspriset ut. Så litet krig, varsågoda.. Det är Tuff-redaktören Åke Sandin, som kommer in på krigsförbrytarrättegångar, ett enligt honom dubiöst ord.
”De består ju nästan alltid av att segrarna dömer och hänger förlorarnas ledare och ger deras underhuggare mångåriga fängelsestraff.
När segrarna inte bara som åklagare utan också som domare och bödlar i Nürnberg 1946 hängde den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop gavs dock en tänkvärd motivering: Han ansågs skyldig till anfallskrig, som enligt domarna var den värsta förbrytelsen av alla, eftersom de leder till allt annat dödande och alla andra mordiska övergrepp.”

”Under det senaste decenniet har vi upplevt tre anfallskrig: mot Jugoslavien 1999, mot Afghanistan 2001 och mot Irak 2003. De två senaste krigen har ju knappast upphört ännu och offren räknas i sjusiffriga tal. Ingen av dessa aggressioner har haft något klockrent berättigande i den internationella folkrätten, men har ens en enda av de ansvariga dömts ens till dagsböter?”
”Hur många miljoner civila har segrarna i andra världskriget dödat de senaste 65 åren? Fransmännen i Algeriet och Indokina. Engelsmännen i Malaysia, Kenya, Argentina och nu i Irak och Afghanistan. Amerikanerna i Vietnam, Kambodja, Panama, Grenada och nu på andra håll. Ryssarna i Ungern, Tjeckoslovakien och Tjetjenien. Känner mig okunnig, kan inte erinra mig att någon enda av dessa gärningsmän fått något straff att tala om.”

Via Israel och Palestina kommer Sandin till Demjanjuk, den nu 89-åriga ”nazivakten”.
”1986 utvisades Demjanjuk på lösa boliner från USA till Israel, där han satt i sju år bakom galler, därav fem år i dödscell. Han dömdes till döden för att ha varit ”Ivan den förskräcklige” i lägret Treblinka. Det intygades under ed av flera överlevande från lägret. Men de misstog sig eller ljög. Dessa menedare åtalades aldrig.
Nu är han en sjuk 89-åring, som beskäftiga tyskar den här gången ställt inför rätta. Herregud, det finns ju många människor av mycket högre rang, som är ansvariga för massmördande långt efter det att underhuggaren Demjanjuk för 65 år sedan begick sina förmenta brott.
Men som Allan Edwall sjöng: ’Den lilla fisken fångar vi – men hajen får gå fri’”.
Visst får man en tankeställare. Vems fred är det vi lever i?

HARRIET TUOMINEN