DELA

Kvinnlig logik vs säkerhetskontroll

Att resa billigt kräver sin kvinna. Eller snarare fyra kvinnor.

Det
finns ett lågprisflygbolag som är stränga med reglerna för handbagaget. Och det kan jag ju helt förstå, alla kan inte släpa med sig stora, tunga väskor i kabinen där också passagerarna ska sitta och trängas.
Ska man ha en handväska ska man ha den i kabinväskan man väljer att ha med som handbagage. Det som man handlar i taxfree ska rymmas in i kabinväskan. Dessutom får inte handbagaget väga mer än tio kilo.
Just så.

Fyra
kvinnor; A, S, K samt jag, begav oss till München. När vi skulle checka in i Skavsta fyllde vi små plastpåsar med alla våra flytande toalettartiklar. Med påsen i hand gick vi mot säkerhetskontrollen, men stoppades på vägen av en biffig säkerhetsvakt med en våg. Här skulle det vägas väskor. ”Oj då”, fast på ett grövre språk, for igenom mitt huvud.
Eftersom vi fyra resenärer tänker olika när vi packar vägde en väska 7 kg, en 8, en 11 och en 12,5 kg. Först var det A och K som fick börja stuva om från 11-kilosväskan till 8-kilosväskan. En påse bröd hit och en kaka dit (vi var samtidigt förnödenhetstransport till M, som lever i exil i Tyskland). Säkerhetsvakten vägde och var inte nöjd. När båda väskorna var så nära 10-kilosstrecket som det bara gick var han nöjd. Nästa uppdrag var min 12-kilosväska och S:s 7-kilosväska. Ett plagg hit, två böcker dit. Snart vägde min väska 10,8 kilo.
– Nej, säger säkerhetsvakten. Det är 800 gram för mycket.
Desperat försökte vi klämma in en av mina skor i S:s väska, men det gick inte. Chokladen från färjan vägde ett halv kilo. Men fortfarande 10,3 kilos väska. F…….n!

Men
plötsligt tröttnade vakten och lät mig gå.

Frågan
som vi hade velat ställa säkerhetsvakten, men inte gjorde ifall han hade en dålig dag och skulle förbjuda oss att stiga ombord, var:
– TROR DU VERKLIGEN DEN SAMMANLAGDA VIKTEN I PLANET ÄNDRAS OM MINA SKOR OCH CHOKLADKAKOR LIGGER I S:S VÄSKA ISTÄLLET FÖR MIN?
Dessutom hade vi famnen full med toalettartiklar, fickorna fulla med mobiler, plånböcker och annat. Ingen ställde mig på vågen. Vår plan för hemvägen var att plocka så mycket som möjligt i fickorna för att ha lätta väskor.

Men
billigt var det att resa. Fast landningen skedde så brutalt att jag ett ögonblick trodde att jag glömt kryssa i alternativet ”Vill ha pilot på planet”.