DELA
Foto: Jonas Edsvik

Korv och pommes-fredag

Fredagar är korv och pommes frites, att bli hämtad av pappa från dagis, kastrullpopcorn och saft, bastu och Disneydags.

Jag ska berätta varför.

När jag var liten var det pappa som hämtade mig från dagmamman på fredagar. Som byggare slutade han varje fredag klockan 14 och hade därför ansvaret över att middagen skulle stå på bordet lagom tills mamma kom hem från sitt jobb.

Hos oss serverades alltid korv och pommes frites på fredagar. Dels för att det var 90-tal och långt innan tacos och texmex blev det självklara inslaget i befolkningens fredagsmys. Dels för att min pappas matlagningskunskaper var – och fortfarande är – begränsade.

Men det spelade ingen roll.

Det finns inget som jag förknippar med fredagsmiddag lika mycket som räfflade pommes frites och korv. Med ketchup förstås.

Det var min favoriträtt och jag tänker fortfarande på korv och pommes med varma känslor eftersom den är så starkt associerad med två bra ting: min pappa och fredagar.

Fredagar är också bastu. Fingertoppar som ser ut som russin efteråt, badrock och turban på huvudet. Det är kastrullpopcorn och saft framför Disneydags på tv. Eftersom det här var under tjock-tv-eran, innan tv-skärmarna blev stora som ladugårdsväggar, så ligger jag alltid på mage på framför tv:n och ser på Luftens hjältar och Bumbibjörnarna. Ibland säger mamma att jag ligger alldeles för nära skärmen och då flyttar jag snällt bakåt. Men sedan kryper jag såklart närmare igen så fort hon inte ser.

Eventuellt kan min största last i livet – popcorn – spåras till den här heliga fredagsstunden. Och inte vilka popcorn som helst. Absolut inte pappersaktiga micropopcorn med oblatsmak! Nej, det ska vara fluffiga, mustiga, smakrika kastrullpopcorn. När jag var liten var popcornsfrosseriet begränsat endast till fredagarna. Man kunde inte äta popcorn en vanlig sketen måndag eller onsdag, nej på den punkten var mamma bestämd.

Lyckligtvis är jag inte barn längre och en av de bästa sakerna med det är att jag bestämmer helt själv när, var och hur jag äter mina popcorn. Aldrig någonsin har jag varit så nöjd som när jag nu, som vuxen, kan frossa i kastrullpopcorn, liggandes i sängen en måndagkväll. Sedan kan jag göra om det kvällen efter igen om jag känner för det.

Den här fredagen firar jag inte med lyxig korv och pommes eftersom jag jobbar sent. Men högst antagligen med popcorn när jag slutat.