DELA

Köra mc livets mening?

”Livet måste ha en mening” är titeln på en läsvärd bok av österrikaren Viktor E. Frankl (1905-1997), för ett antal år sedan nyutgiven på svenska av Natur & Kultur. Frankl resonerar kring hur vi skall förmå känna mening med livet oberoende av under vilka förhållanden vi råkar leva, känna mening och kunna gå vidare. Själv hade han livserfarenhet från Hitlers koncentrationsläger. Boken publicerade han 1946 med krigstidens fasor i färskt minne

Men frågan om livets
mening kan man också nalkas på ett mindre djuplodande sätt. Magasinet Existera som utges av Svenska kyrkans press genomför just ju en enkät på internet där man frågar svenskarna om vad de tycker är livets mening. Det har gått en månad sedan enkäten lanserades och hittills har man fått in omkring 30.000 svar. Nyheten om enkäten har spritts längs de mångförgrenade kanalerna i cyberrymden och många verkar ha åsikter om vad som är livets mening. Enligt Existera har enkäten nu vuxit så att tidningen vågar säga att den är den största webbenkäten, inte bara i Sverige utan kanske i hela världen.
En av de saker som gjort enkäten populär är att svaren skapas av deltagarna själva: vem som helst kan lägga till ett svarsalternativ som andra sedan kan rösta på.

Just nu toppas
undersökningen av ”Att köra motorcykel”, tätt följt av ”Att ge och få kärlek”. Ett förslag som kommer starkt är ”42” (som väl torde syfta på ”den yttersta frågan om livet, universum och allting” i boken ”Liftarens guide till galaxen”). ”Budda”, ”Bajen” och ”Brassband!” placerar sig också väl.
Så här såg tio-i-topp-listan ut i går enligt www.livetsmening.info där man hittar enkäten:
n Att köra motorcykel (8,7 procent).
n Att ge och få kärlek (5,4 procent).
n Att vara behövd (3,0 procent).
n Att få barn (2,9 procent).
n Att vara frisk och må bra (2,8 procent).
n Att njuta (2,7 procent).
n Att leva i fred med dig själv och andra (2,6 procent).
n Att göra goda gärningar (2,6 procent).
n Att resa” (2,6 procent).
n Att ha kul (2,5 procent).
”Att köra motorcykel” har samlat drygt 2.700 röster. ”Att ha kul”, på tionde platsen drygt 800. I botten, på plats 332, låg i går ”Testa min styrka” med en röst. Lika få hade röster hade ”Att finna Jesus” på plats 325, medan”Infria bibelns löften på plats 319 noterades för två röster, lika många som ”Rus” på plats 314 och ”Att samla meriter” på plats 322…

Att många tycker
att livet ändå bör ha någon mening är kanske en slutsats man kan dra av röstningsivern. Eller visar den bara en lust att vara med och klicka när tillfälle ges? För den som söker ett djupare resonemang skulle jag nog rekommendera Frankl. Att köra motorcykel kan säkert vara skönt, men är det livets mening? Nja.