DELA

Jag kopplar av med jobb – hur gör du?

Soooommar, sommar och sol. Havet och vinden och … 
Sven-Erik Magnussons värmländska stämma och just dessa ord dånar från radio- och tv-apparater just nu. Det är på något sätt en signal om att den varma, härliga årstiden har kommit med sol, semester och lata dagar med kaprifolens doft i näsborrarna.
Men är det så dina somrar brukar se ut? Knappast, eller hur?

Jag kom att tänka på det här med sommarplanering när jag funderade på vad jag skulle säga i den intervjuserie vi kommer att ha i tidningen under sommaren och redaktionen propsade på att jag skulle vara med i. Blir semestern avkoppling? Eller sätter vi upp än mer måsten just under denna tid?
Jag kom fram till att det brukar bli så att jag sätter ihop en lång lista med saker som borde göras under semestern. Det ska målas lite här, rensas ogräs där. Bilen ska vaxas, böcker ska sorteras, verandan ska oljas …  Lata dagar i solen? Glöm det.
Å andra sidan brukar ju bara ett par av sakerna faktiskt bli gjorda. Och jag tror att det är just då, när jobbet kallar på uppmärksamheten igen och du kollar igenom din lista och inser att egentligen är det bara oljan på verandan och den skinande fina bilen som kan prickas av, som du har ett val att göra. Det är där och då du bestämmer om semestern var bra eller inte. Det är nämligen där och då du avgör om det är helt okej att det ”bara” blev två bockar i marginalen eller om du känner dig låg för att inte allt hanns med.
Om du bestämmer dig för att det är gott nog och ändå känner dig duktig, då går du tillbaka till jobbet uppladdad. Läger du skuld på dig själv lär hösten bli tung.
Mitt råd: skit i konventionen, våga välja bort och ha det bra.

Själv insåg jag när vi gjorde den där intervjun på midsommardagen och Ida K och Ida J (vi verkar ha en ny policy på tidningen att alla ska heta Ida i sommar) att jag tror mig slappna av när jag kan tankearbeta på semestern.
Som vanligt har jag gjort den där listan på saker som bör göras, men till skillnad från tidigare så finns det en del Nya Åland-arbete med på den också. Det är de där grejerna som inte riktigt vill hinnas med på vanliga jobbdagar. Strategiarbete, långsiktig planering. Såna grejer. Men planen i sommar är att de ska göras samtidigt som jag klipper gräs eller fiskar eller något annat som inte aktiverar hjärnkontoret.
Jag tror att det blir bra, att jag kommer tjäna på det i långa loppet.
Eller så lurar jag bara mig själv. Det återstår att se. Oavsett vilket lär jag komma till den där dagen i slutet på augusti när jag ska avgöra om det stämde eller inte. Då avgör jag om det var rätt.

Jag hoppas att du, kära läsare, hittar ditt eget sätt att koppla av i sommar. För jag tror att det är den verkliga grejen med semesteravkopplingen, att alla gör det på sitt sätt.
Trevlig sommar!

Jonas Bladh