DELA

Ingen respekt för lögnare

Charlie Sheen gjorde det. Matti Nykänen gjorde det. Tiger Woods gjorde det. Och gud vet hur många fler.
Vadå, undrar ni som inte läser skvaller.
De slog sina fruar. På fyllan. Eller hade sex med andra kvinnor. Eller både och.

Skvaller om kändisar som bär sig illa åt är numera så vanligt att man knappt ens höjer på ögonbrynen. Särskilt inte när det handlar om stackars misslyckade bråkstakar som Matti Nykänen, vars claim to fame ligger åratals fyllor tillbaka i tiden.
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Är det bara sorgligt att människor som är bra på en sak hängs ut för att de är usla på att leva sina liv? Eller är de avskräckande exempel. Eller ska man se det som kändisskapets pris, som det åligger alla som är exceptionellt bra på något att bära?

Det verkar inte som om procenten skitstövlar bland kändisar är varken större eller mindre än bland andra delar av befolkningen. Den bara syns bättre.
Dessvärre är procenten män som misshandlar sina fruar, flickvänner och sambor avskräckande stor i alla samhällsklasser, således också bland kändisarna. Och andelen otrogna karlar betydligt större än andelen otrogna kvinnor.

Personligen bryr jag mig inte ett smack om hur många kvinnor Tiger Woods haft sex med, och jag tycker inte det har med hans golfande att göra, men tänk om Annika Sörenstam gjort samma sak. Tänk om hon haft en liten cocktail-värd på lut vid varje större golfturnering och roat sig med att skicka pilska mess till dem när hon hade hemmavecka med gubben på ranchen?
Vad hade man tyckt då?

I söndags såg jag på tv ett program om den brittiska konstnären och filmskaparen Derek Jarman. När han pratade var det svårt att komma ihåg att han är död, så relevant kändes det han sade.
Han pratade mycket om sex, sin egen homosexualitet och hur inställningen till sex förändrats under hans livstid. Där fanns inte minsta utrymme för det där föraktfulla flinet man får i ansiktet när man läser om Tiger och Charlie och grabbarna.
Jarman lurade ingen. Han var den han var, promiskuös, chockerande, till och med grotesk, men ärlig.

Vad lära vi därav? Tiger är bara patetisk. En bollfjant som ertappats med byxorna nere. Den som vill ha respekt ska inte ljuga.