DELA

Ingen kalas utan kras

Inga Heller svänger sig om i köket efter parmiddagen och står och donar med kaffebryggaren. Hon diskuterar en allvarlig sak med grannen Åke. Hon pratar på och pratar på. Det finns många finurliga argument i saken. Tycker Inga Heller.
Så. Hon känner två händer på sina axlar! Nämän! Åke är verkligen inte den som på något sätt visar andras fruar vänskaplighet på det viset.

Vips, ett glas av den där sorten som ska hålla i evinnerliga tider, far i golvet med ett rejält PANG.
– Ingen kalas utan kras, som jag brukar säga, klämmer Inga Heller till med, sådär lagom klämkäckt.
Det är nämligen vetenskapligt bevisat att om en Åke helt oförmodat tar en över axlarna i en öm gest så där mitt i ett samtal så far ett glas eller två. Det är väl inget konstigt med det.

Inga Heller måste sopa upp de pickosmå glassmulorna som täcker hela halva köksgolvet. Tar sig mot städskåpet. Slinter på klacken. Får ont i foten. Säger några väl valda ord. Byter skor. Barfota är ju det minsta man kan vara i ett kök just när ett glas har farit i golvet.
Sopborste hittar hon. Men sopskyffeln är borta.
Försöker sopa upp glassplittret på en tidning.
– Nya Åland är bra till mycket, som förrförra kärringen sa, muttrar hon. Gamlan kan man inte ha till nåt, den är ju så full av sk-t när den kommer redan.

Glassplitterbitar far in mellan tidningssidorna. Inga Heller vänder på tidningen. En och annan glasbit far rätt. Resten tar hon med hushållspapper i tjockt lager. När hon väl hittat rullen. Håhå. Att den låg under bordet.
På väg upp med hushållsrullen i hand stöter Inga Heller på en kaffekopp på bordet till brädden fyllt med kaffe och upphettad mjölk. Plasch. Det kommer över högra foten.
Ännu mer torka. Ännu mer putsa och pusta.

Så svänger hon sig mot diskhon. Jaha. Disktrasan är borta. Vad sj-tton?
Diskbänksrealism finns det något som heter. Betyder det att allt,säger allt, ska gå på tok?
Veckans tankeövning lyder som följer:
Uppförsbackar ger dig starka ben.
Nästa veckans tankeövning lyder som följer:
Draken lyfter inte i medvind.
Och ytterligare nästa veckas tankeövning:
Inte gråta över spillt mjölk.
Påföljande veckans tankeövning borde lyda:
Stick och brinn, alla och allting, och det på endaste momang!

Hur gick det sedan med Åke – undrar nu alla som läst ”Femtio nyanser av honom” och fått helt nya krav på spänning i köksregionen.
Nåjo.
Det var ju naturligtvis så att Åke lämnade rummet mitt i Inga Hellers resonemang och fortfarande med ryggen emot kommer Åkes fru Barbro, snälla Barbro, in i köket bakom henne och lägger sina båda händer på Inga Hellers axlar.
Bara för att hon gillar henne så himla mycket.

Kiki Alberius-Forsman