DELA

Hur man gör – på badhuset

Hur gör man när man känner sig lite vårtrött? Trots att luften är så frisk och solen värmer och trots all ljuvhet som täcker marken så är du så trött. Hur gör man? Jo. Man tar på sig ett par simglasögon. Simpaitan, det vill säga baddräkten, har du redan på plats. Så ägnar du dig en stund åt ytlig dykning i mellanbarnspoolen i Mariebad. Då umgås du med en miljon lätta silverbubblor som kittlar mot huden och spricker mot luften.
Allt blir fjäderlätt sedan. Man mår som en vippande sädesärla efter detta reningsbad.
Bäst är att undvika tider då det också vistas barn i denna bassäng. Kanske går det att skrämma bort dem med valrosfnysande och allmänt späckhuggsvältrande bland vågorna.

Hur gör man för att bli Mariebad miljonte besökare? Kommer vid rätt tidpunkt, antar Inga Heller. Det var läge för någon vecka sedan.
Nu är det bara att satsa på att man blir den tvåmiljonte besökaren.

Hur gör man för att inte lukta nöt på armarna? Jo, det vet Inga Heller. Man tar en tvättsvamp, droppar flytande tvål på den – den behövs förvånansvärt lite – och så gnugga gnugga gnugga hela härligheten. Från fotsula till bakom örona. Man blir vit och löddrig som en snögumma i mars och kan intala sig att man betalt multum för att göra detta som ett led i avstressningsbehandling på ett fint spa långt bort.
Intvålningen ska göras FÖRE badet. Alltså INNAN man doppar sig i bassängen.
Det är konstigt att det ska vara så svårt för folk att fatta detta. Många står fortfarande och skurar sig EFTER simmandet. Det är lönlöst. Det är bakterierna på huden som gör att klorlukten fastnar och luktar nöt. Doften är i och för sig inte obehaglig, men vet man att den beror på bakterierna på huden, så nej tack, säger denna skurgumma.

Hur gör man för att undvika att kika på andra i badhuset? Man kikar ju egentligen inte. Men alla ser alla. Jaha. Så ser vi ut. Vi kvinnfolk. Det är rätt långt ifrån veckotiningsidealet. Slapp hud, gropar, vitt skinn, prickar och finnar och flagor och hår på fel ställen.
Hit borde unga tjejer komma på studiebesök. Och inse att man kommer längst med humor och lite ömhet gentemot sig själv.

Hur gör man om man tappat tron på framtiden? Man ser sig omkring en lördag eftermiddag i Mariebads äventyrsbad. Där är en pappa med en liten flicka på axlarna. Där en pappa med en son i famnen. Där en pappa som simmar kapp med sina båda ungar. Där en pappa med bebis på armen. Där en pappa som dyker som en säl i utomhusbassängen mellan två döttrar som står på händer med raka fötter upp mot molnen.
Pappor med barn är en välsignad syn. Vad gjorde alla dessa pappor med alla dessa söner och döttrar innan Mariebad fanns?

Kiki Alberius-Forsman