DELA

Himmel och pannkaka

Plötsligt är det bara pannkakor överallt. Åländska.
Redaktionens raska gossar avslöjar en efter annan att de tillbringar veckosluten med att – just det – baka pannkaka.
Och det här med polisen som kom och smaka, den storyn är ju obetalbar, och att vår polismästare ställer upp i smakjuryn och allting, vad kan man säga annat än att det är pannkaka som gäller denna sommar.
Glatt ljuder ropen:
– Glöm inte kardemumman! Då blir det polis polis pannkaka!

Inga Heller tillbringade semesterns sista vecka med något som lär ligga i tiden. Hon arbetade ideellt. Hon var kocka i Kobba klintars café. Det var bland de roligaste uppdrag hon haft i livet som ändå bjudit på många omväxlande sysselsättningar; allt från bykerskejobb på m/t Jonny till att vara nattreporter på kvällstidning i Stockholm.
Och vad gör en kocka?
Just så. Pannkaka. Åländsk.

Ansvariga högsta kockan var en yrkesmänniska av god kaliber. Hon flöt fram i köket som bara en riktigt snabb och kunnig husmor gör. Samtidigt som hon resonerade med hela världen om vad som helst och var inofficiell arbetsledare åt x antal Kobba-gubbar, fixade hon tusen och en saker i ett flyt som resulterade i att hon fick allt ur händerna samtidigt och det lagom snyggt, och varmt, respektive kallt.
Inga Heller har sett liknande behändigt flyt i kök i diverse hembygdsgårdar runt om i landskapet. Det är en fröjd att skåda.

På Kobba klintar lärde ansvariga högsta kockan ut konsten att baka pannkaka. (Notera att det inte hennes variant som deltog i Nyans test, den skulle tveklöst vunnit första pris, denna pannkaka är hög, maffig och alldeles alldeles underbar. ).
Hon instruerade. Snabbt som attan.
– Nå, du är ju vuxen kvinna, utbrister hon plötsligt. Gör du som du brukar göra…
Inga Heller hade bakat pannkaka bara en – säger en gång – och det var på 1970–talet. Och stod nu med fingret i mun och kände sig som tolv igen.

Så här gör man: Smält två matskedar smör och koka upp sex dl helmjölk. Sätt i en kopp mannagryn. Koka fem minuter. Låt svalna.
Blanda i en annan bytta två ägg, en kopp socker, 1 tsk salt, 1/2 rör kardemumma, resten av mjölken och en knapp kopp vetemjöl. Rör ihop med gröten och resten av mjölklitern. Häll i plåt och häll smält smör över.
Vips in i ugnen – tills den är lagom brun och fast.

Vilken lycka att få få beröm för pannkakan och känna sig som en riktig åländska.
Vilken lycka att stiga upp tidigt nästa morgon, se ut över haven i öster och väster, sätta igång med mannagrynsgröten, se solen, se Rosella glida förbi, höra vågorna klucka, se himlen som alltid är så otroligt nära på Kobbarna och veta att nu, just nu, ska det bli pannkaka.