DELA

Ge – inte ge

En promenad centrum av Uppsala visar något nytt: en tiggare i varje gathörn. Längs gågatan, från början till slut, kan man räkna in nära ett dussin. Så såg det inte ut vid det senaste besök i staden.
De sitter på marken, de har stora gråa filtar runt sig, en plåtburk med några slantar, en liten kartongbit med text på engelska.
Kvinnor tigger också. Gamla med hucklen. Någon vankar runt med käpp, haltandes.
Inga sovande barn i famn syns. I Medelhavsländerna saknas inte den synen heller, speciellt inte framför kyrkor.

Det hörs några tveksamma toner. Någon av gubbarna spelar på dragspel.
Inga Heller har tidigare levt med den principen att får hon höra musik, då ger hon. Då får man något i gengäld, nämligen musik av mer eller mindre god kvalitet. Då var det en gatumusiker som fick slanten, inte en tiggare.
Men nu är hon tveksam. De är så många.

Ge bort allt du har. Ska man lyda Bibeln så ska man faktiskt det. Eller. Det kanske inte ska tolkas bokstavligt. Men man ska ge så det känns. Hur mycket skulle jag ge för att det skulle kännas?

Ge inte något alls. Inte för att de kanske bluffar – det kan det förstås hända att någon gör – utan för att genom att skänka lite allmosor, en droppe av ditt välstånd, vidmakthåller du en orättvis samhällsordning. De borde få riktig hjälp på annat sätt.
Om det är bluff så är det ändå värt sin slant att sitta ute på kalla gatan i kalla vinden.

Ge av ditt överflöd. Hur mycket har du i plånboken? Vet du ens? Hur mycket finns på ditt kreditkort? Var väljer du att placera dina slantar? Och just det, fastar du två dagar i veckan blir det matpengar över.

Ge inte. Det är inte värdigt för någon att ta emot dina småpengar. Det är maktutövning att stå där och pilla på tjugokronorssedeln under tiden tiggaren ser dig i ögonen.

Ge. Här och nu. Tiggerskan behöver mat. Hon pekar på sin mun och säger något obegripligt. Du själv är inte hungrig. Du har varma kläder. Hon är hungrig. Hon fryser. Lyssna till ditt hjärta. Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem

Ge inte. Hon köper cigaretter och öl. Kanske får hon inte behålla slantarna själv. Det finns ligor som systematiskt utnyttjar folks dåliga samvete. Var inte så godtrogen.

Ge. Du kan inte låta dina barn se hur omänsklig du är när du bara går förbi och låtsas som det regnar. Att du viker undan blicken. Ska barnen se att du låter en medmänniska lida mitt framför dig? Bry dig inte om omständigheterna och historien. Tro inte på alla historier om ligor och kedjor.

Ge inte. Visa inte din överlägsenhet genom att skänka en slant. Världen förändras aldrig om du dövar ditt samvete genom att ge bort en tiokronorsslant. Hjälp på ett bättre sätt. Ge mat. Ge mycket.

Ge. Bry dig! Var mänsklig!

 

Kiki Alberius-Forsman