DELA

Funderingar om fars dag

Snart står fars dag och knackar på dörren, men vad är egentligen meningen med fars dag? Varför en hel dag tillägnad pappor? Enligt mej så är det en dag då man samlas och bara är med pappa, en dag då man skrattar, umgås och har det trevligt.
Många kanske inte har en pappa, han har gått bort i sjukdom eller så har man aldrig träffat sin pappa. För dem så tror jag att fars dag kan vara en dag då man minns sin pappa och funderar på var han är nu.Kanske han är på ett bättre ställe och vakar över en eller så ligger han bara där i jorden. Hur skulle man kunna veta?

Att få ha en pappa är ett privilegium, något man skall värdesätta. Man har bara en pappa och han lever inte för alltid, men många har glömt det och man tar alltid vänner och kärleken i första hand. Vad hände med tiden då alla barn var hemma och hjälpte till? Då alla hade respekt för sina föräldrar?
Eller var det faktiskt så, har barn ändrats så mycket på de senare åren? Kanske allt prat om respekt och hur barn var så snälla förr och inte använde svordomar och hjälpte till och hade sina sysslor för dagen är just det, prat.

”Pappas flicka och mammas pojke” så går ju det gamla talesättet. Så kanske det var förr men i dagens läge så tycker jag att det blivit ”mammas flicka och pappas pojke”. Pappa arbetar mycket när mamma är hemma och tar hand om en, går på stan och följer med på olika uppvisningar och kvällsaktiviteter.
Innerst inne så tror jag att papporna vill vara hemma med oss istället för att vara på jobb hela tiden. Man kan ju hoppas att det blir förändringar i framtiden, så att pappa kan vara hemma.

Dagen före fars dag så är det alltid stressigt hemma hos oss. Det ska städas och bakas, man måste springa på stan och hitta något fint åt pappa, morfar och farfar. Vad är en bra present? Alla köper ju en chokladask eller en slips. Tråkigt, skulle jag tycka om jag skulle få det varenda år. I år skall jag försöka att vara lite mera kreativ och hitta på något roligt att köpa.
Laga själv är ju också en ide. Tillexempel ett fint kort, en krans, en mugg som du dekorerat själv. Det finns många olika alternativ, så vad skall man välja?

Så en fars dag är nödvändig, så också de får vara hemma och bara vara för en dag. Ens pappa är alltid pappa så man måste ta vara på de stunder man har tillsammans. Både de glada och de sorliga och finnas där för varandra i vått och torrt. Alla skulle kunna börja tänka på hur kort livet faktiskt är och börja spendera sin tid med familj och vänner.
Har du kommit ihåg att visa din pappa hur mycket du tycker om honom?
Det brukar jag glömma…