DELA

Johan Orre i spalten: Från skällsord till hetaste mode

Vårens hetaste klädkollektion kommer tydligen från Pirkka. Jag är inget modelejon men jag har ändå fått berättat för mig att de kläder som just nu säljs i vissa matbutiker är väldigt populära.

När jag handlade i helgen bekräftade en bekant vad kollegorna hade sagt. Det har varit rusning efter både kläderna och skorna. Så vad är grejen?

Inget sticker ut. Det handlar om helt vanliga tubsockor, vita sneakers och t-skjortor. Det enda som skiljer dem från andra är den stora Pirkka-logotypen.

Det är i och för sig inte första gången klädesplagg oväntat når någon typ av kultstatus över en sommar eller två. En förklaring kan vara marknadsföringen. För tydligen har artisten Käärijä köpts in för att visa upp kläderna vilket har gjort hela grejen till lite av en Tik Tok-sensation. Söker man på nätet så visar det sig att fler än ålänningarna har fastnat för erbjudandena.

Man kan såklart spekulera i att det handlar om tuffa tider, och att ”billighetsmärket” därför har fått ett uppsving. Men det tror jag inte alls på. Valfri klädkedja säljer samma typer av varor till minst lika låga priser. För några år sedan fick kläder från lågpriskedjan Lidl samma uppsving i Sverige. Från pinsamt till coolt, och sedan troligtvis tillbaka till pinsamt igen.

Vad som också är intressant är att intresset verkar nå över generationsgränserna. Både de som är födda på 2000-talet och 1980-talet verkar ha fattat tycke för samma produkt.

Jag lyssnade på en humorpodcast som i ett avsnitt analyserade de olika generationerna. Tydligen vill yngre människor i dag utstråla en image av nonchalans. Enligt podden gör till och med dagens 20-plussare en medveten skakning med mobiltelefonen innan de börjar filma sina sociala medier-uppdateringar för att de ska se spontant ut. Medan den (lite) äldre generationen gör ett ytterst medvetet val att ha ordning, till och med göra en liten konstpaus á la klassisk tv-hallåa, innan de delar med sig av sitt budskap på de olika plattformarna.

Kanske den lite nonchalanta stilen passar bra med kläder från en matgrossist?

80-talisternas förtjusning är lättare att gissa sig till. Den ”ironiska generationen” har trots allt växt upp med Pirkka som ett skällsord. Folk kanske inte minns det längre, men på 90-talet var märket synonymt med något billigt och därför dåligt. Det var då, det.

Nu är det lite häftigt att vara ”töntig” och då blir strumpor från matkedjan förstås ett roligt inslag – något som gör att man sticker ut.

I alla fall tills var och varannan har Pirkkaskor.