DELA

Fixa till det nu!

Svenska regeringen ordnade för ett par år sen någon form av garanti för unga som ville köpa bostad. Man satsade 5 miljarder. En var intresserad!
Tala om fiasko. Fast det blev ju väldigt billigt för staten.
Litet samma känsla fick jag när jag läste att bara en hittills har utnyttjat fixar-Malte. Fler har varit intresserade, men de har frågat efter fel saker.

Beslutet att inrätta en tjänst av typen allmänhetens vaktmästare togs i stadsfullmäktige. Det var varken enkelt eller enigt. Men det blev ett beslut att Malte skulle finnas till hand under 60 procent av normal arbetstid till slutet av året. Sen skulle det hela utvärderas.
Malte ”föddes” den 1 mars på räddningsverket, det är alltså där han sitter när han inte är ute och grejar. Men vem visste att han fanns där? Vem visste hur man skulle få tag på honom? Vem visste vart man skulle ringa? Och slutligen, vem visste vad Malte får hjälpa till med?

När en ny service inrättas så borde politiker och tjänstemän pösa av stolthet och gå ut och informera. Men det var tyst. Knäpptyst.
Någon sade visserligen att det fanns reklam på stadens bussar, men någon annan påstod att det var en privat Malte, som inte hade med stan att göra.
– Borde inte stan annonsera, tyckte någon.
Det var väl att hoppas på för mycket, sånt kostar. Men det hade inte kostat väldigt mycket att skicka ut litet information om att nu är det igång och så här kostar det. Mindre spännande saker har passerat nyhetströskeln – ur min synvinkel mindre spännande. Ungdomarna kanske tycker annorlunda.

Det är nästan litet genant.
I ledare efter ledare (åtminstone två) har jag tjatat om hur himla viktigt det är att gammalt folk, som förväntas klara sig hemma på egen hand för att inte ligga samhället till last, får litet hjälp med praktiska göromål så de inte råkar ut för onödiga olyckor.
Och så är det bara en människa på en hel månad som har bett om och fått hjälp. Det var några till som hörde sig för, men någon ville ha snön skottad (vilken befängd tanke en vinter som den här) och någon annan behövde hjälp med städning. Inget för Malte.
Vad han får göra vet jag verkligen inte, men jag lovar ta reda på om ni lovar att utnyttja honom. Jag har ju räknat med att sälla mig till kunderna nästa år och det kan jag inte göra om tjänsten dras in för att ingen behöver den.
Ni ser dilemmat!

Fast jag har en konspirationsteori. Jag tror att stan med avsikt tiger om fixar-Malte, just för att folk inte skall visa intresse. Då kan man med gott samvete dra in tjänsten nästa år och spara enorma 13.000 euro.
Missriktad sparsamhet, tycker jag. Om nu grupper skall ställas mot varann, så spara på… på … någonting annat istället.