DELA
Foto: Felicia Bredenberg

En svart dag i orange nyans

Jag hade tänkt vaka hela natten. Som politiskt intresserad är USA-valet en given höjdpunkt. Jag bestämde mig ändå, efter att ha läst igenom de sista betryggande opinionsundersökningarna, att jag gott kunde gå och lägga mig.

Jag vaknade vid sex och tänkte slumra om när det slog mig att jag för säkerhets skull, borde kolla hur det ligger till med räknandet av rösterna. Att läsa ”Trump vinner med 90 procents sannolikhet” var en kalldusch. Vuxen som jag är började jag gråta och ringde mamma.

Jag är ledsen om du som läser denna text är trött på valanlyser, valglädje och sorg. Jag önskar jag kunde skriva om hur jädra kallt det är i vår lägenhet, hur äckligt vårt kaffe är på jobbet eller hur svårt det är att hitta en julkalender med vegansk choklad – för julkalender måste ju varje vuxen människa få ha. Men jag kan inte skriva om annat. Klumpen som bor i min mage bara växer och sorgen, ilskan och frustrationen förlamar mig.

Trump. Mannen, som är motsatsen till allt jag står för, är numera världens mäktigaste man. Trots hans sexuella övergrepp på kvinnor, hans rasistiska, brottsuppvigglande och funkofobiska uttalanden. Jag oroar mig över hur de ska de gå med HBTQI-rättigheterna och aborträtten i USA. Jag oroar mig över världens framtid.

Att världen hade problem innan Trump, det har jag själv skrivit om i en ledare för denna tidning, är klart. Men för mig är det faktum att världens mäktigaste nation nu valt, för att citera den svenska konsuln Olof Ehrenkrona, ”en uppenbart olämplig person” ett bevis på att vi inte ens går framåt.

Ett demokratiskt beslut, javisst. Men det är ingen tröst, det gör saken bara värre. Ni ville ha någon som kan göra ”America great again” och väljer en person som aldrig har redovisat för någon annan konkret handlingsplan än att bygga en mur. Folk förklarar Trumps seger på det uppenbart stora hatet mot hans motkandidat Clinton, men när alternativet var så absurt – hur kunde det gå så fel?

Jag har många vänner som talar om att man bör förvandla denna frustration över valresultat till något positivt. Att vi måste kämpa ännu hårdare mot rasism och för allas lika värde.

I morgon hoppas jag att jag också kan tänka så. Men i dag är det bara svart, i en irriterande orange nyans, färgad av Donald J. Trump.