DELA

En minnesvärd natt

– Ta nu en stor korv till, älskade gobbin min, säger Inga Heller och öser upp korv efter korv vid den kombinerade frukost och lunch som i bättre kretsar kallas brunch.
– Du var så himla duktig i natt, fortsätter hon. Otroligt bra! Du gjorde allt helt rätt. Vilket samarbete vi utförde. Vilken minnesvärd natt vi haft tillsammans.
– Nåjonå, säger gobbin och tar en tugga till av korven. Nog blev det ju bra till slut.
– Visst älskade gobbin min, svara hustrun, timid och rufsig och helnöjd äntligen efter en alldeles speciella natt.
Hon har just tvättat av sig all kletig kattsand på fötterna. Jodå, innan fantasin hinner springa iväg hos läsekretsen måste hela sanningen fram. Sanningen om den mest minnesvärda natt paret haft denna sommar.

Makarna sover sött i sina sängar. Pustar och småsnarkar så som makar brukar göra. Klockan är just före tre och det är becksvart augustimörkt i hus och hem. Frid råder. Två kattor sover också. En av den pustar och småsnarkar som han brukar göra. Brorsan hanses snusar prick tyst. Det är hans sätt.
KAAABOOONGGG.
Världens brak river friden mitt itu. En decibelmätare skulle genast slagit i botten. Högt och ljudligt skakar hela huset till. Ett präktigt brak, minst sju. Är det jordbävning? Har tredje världskriget utbrutit i Lemland Granboda? Har en katt vält en bokhylla?
Den som hade skådad in genom fönstret till stugan den stunden hade fått sin ett gott skratt. En halv meter upp ur sängarna, minst, flyger Inga Heller med gobbin, hjärtslag har båda, håren står på ända som på dockan som ser spindeln i Kalle Anka på julafton, munnarna bara gapar och kippar efter luft och båda famlar i blindoefter lampknappar.
Och katterna sen! Hoppar skrikande kors och tvärs över säng och bord och vet inte vad de ska ta vägen. Chocken är total.

Vad som hänt står snart klart. Varmvattenberedaren har brakat i golvet. Men 100 liter varmt vatten. Materialtrötthet, lär det heta. När skruvar och vägg inte längre vill hålla ihop och hela härligheten ger vika.
När läget är konstaterat. När Gud är tackad och prisad för att ingen katt satt på katt-toan – som är belägen just under varmvattenberedaren – och vattnet avstängt kan de drabbade två inte göra så mycket annat än försöka somna om.
Efter någon timme hörs i mörkret:
– Kan inte du heller sova?
– Nä. Vi går upp och tar varsin öl, så sover vi gott sen.
Öl dricks. Sängläge intas på nytt. Efter ytterligare någon timme:
– Sover du inte nu heller?
– Nä.

Det blev att sätta
i gång uppröjningen. 100 liter vatten ska ut. Och inte kan man veta när rörmokaren kan komma och stänga av varmvattnet så att kallvattnet går att sätta på igen, så det är en bäst att spara allt vatten i bunkar och kastruller. Inga Heller står i gryningen i uppblött kattsand och vippar på 100 liter vatten över tröskeln så det sipprar ut undan för undan. När hon är klar har det blivit full dager.
Så kan man också tillbringa en augustinatt. Men det rekommenderas icke.