DELA

En månad utan kött

Efter vissa förhandlingar i familjen har vi bestämt oss för några omstruktureringar under september månad. Bland annat att bara äta vegetariskt.
Jag trodde att det inte var någon stor sak alls, eftersom köttätandet var något jag började med för bara några år sedan, efter nästan 20 år som vegetarian.

Det var inte alls så lätt. Det gick snabbt att bli lite lat och bekväm med matlagningen, och den absolut snabbaste vägen till en mättande måltid i det utbud som finns i våra butiker är korv, köttfärs och kycklingfileer.
När man är lite ringrostig och tar bort dessa alternativ, samt fiskpinnar (bara lokalt fiskat duger) och tonfisk, så finns det inte mycket kvar av det som är barnfamiljers basutbud.

På andra veckan inser jag att problemet bara märks för mig. Resten av familjen noterar inte att något fattas på bordet, för att det inte gör det. Det är mat, man blir mätt.
Jag inser också, och detta borde vara världens bästa argument för minskad köttkonsumtion, att det blir mycket billigare med baljväxter än med biff.
När jag handlar och bara seglar förbi korven, påläggsskinkan och köttdisken blir det tiotals euro billigare varje gång jag handlar, och det går verkligen ingen nöd på oss.

Dessutom kunde vi ju inte ha valt en bättre tid på året än denna, då det finns grönsaker i slösande överflöd och precis allt i fantastisk lokal variation. Allra bäst är bönorna. Skärbönor med vitlök och citron. Bondbönor (från min kontraktsodlare: svärmor) med smör, salt och svartpeppar. Gröna bönor i pastan, med rikligt med parmesanost till.
Vackra lila bönor. Borlottibönor.

Och herregud, juvelen i kronan, kikärtorna. Hur kunde jag ens ha glömt bort hur goda kikärtor är om man har vett att blötlägga dem dubbelt längre än det står på påsen och sedan kokar dem på svag värme ungefär tre gånger längre?
Jag förstår på ett sätt skolkökspersonalen som klagar på att det är så svårt att servera en vegetarisk måltid i veckan. Det är det, om man inte provat. Men å andra sidan – hade vi inte provat på nya saker skulle vi inte ha pizza och hamburgare som husmanskost, vi hade aldrig upptäckt att olivolja och basilika är gott och verkligen aldrig testat en ingefärs- och chilikryddad kikärtsgryta.
Mums. Nu blev jag hungrig.

Nina Fellman