DELA

Efterlysning

Våra insändare är en intressant del av tidningen.

Ibland irriteras jag av ältande och ibland stönar jag åt dumhet. Ibland blir jag inte ett dugg förvånad, ibland blir jag det rejält.

Ibland får någon mig att skratta och ibland blir jag glad över att jag lär mig något eller får en fråga belyst ur ett helt nytt perspektiv.

Jag blir ofta berörd på något sätt, sällan påverkad och bara en endaste enda insändare har någonsin fått mig att ändra min åsikt.

Det var för flera år sedan då politikerna diskuterade svensk kontra finsk tid, röster höjdes för att övergå till svensk.

Jag tyckte som många andra att idén var bra och att det bara fanns fördelar med att slippa tänka på klockan varje gång jag läser tv-tablån eller tar färjan västerut.

Men så publicerades insändaren.

Skribenten förklarade pedagogiskt hur vi med en övergång från finsk till svensk tid skulle förlora den östeuropeiska zonens ljusaste kvällar för att i stället få de allra mörkaste i den västeuropeiska.

Vi skulle förlora våra underbara långa, ljusa, unika, åländska sommarkvällar!

Den aspekten hade jag överhuvudtaget inte tänkt på och insikten fick mig att ändra ståndpunkt totalt.

Nu är frågan aktuell igen. Ett ärende om att övergå till västeuropeisk tid ligger i lagtingets lag- och kulturutskott.

I remissdebatten i höstas berättade Veronica Thörnroos om en avlägsen släkting med samma efternamn som redan på 1920-talet pläderat i lagtinget för att Åland skulle få samma tid som i Sverige.

Då, precis som alla andra gånger tidzonen varit på tapeten, hände ingenting. Men går det lika bra nu?

Kvällarna har blivit ljusa igen, koltrasten sjunger och utomhuslampan är släckt för säsongen.

Snart, mycket snart, kan vi sitta ute ännu klockan tio-elva på kvällen. På en stadsterass, på den egna trappan eller på solvarma klippor vid havet.

Jag minns inte längre vem som skrev insändaren och hittar inte heller den i vårt arkiv.

Men om du som skrev den läser det här, skriv igen!

Skriv för att du kanske lyckas påverka flera, skriv för att rädda våra underbara, långa, ljusa, unika, åländska sommarkvällar!