DELA

Effektiv internet avvänjning

Sedan jag flyttade till Åland för en månad sedan har jag inte haft internet hemma. Visst kollar jag min personliga e-post ibland på jobbet, betalar räkningar och googlar sådant som hör jobbet till. Men alla andra onödiga sidor låter jag bli att besöka.
Och de är många. Enligt dagens melodi har jag en blogg som jag vanligtvis skriver ganska ofta i. Två till tre gånger i veckan brukar det bli. Men i sommar har jag bara skrivit ett enda inlägg. Jag är också med i en hög mer eller mindre överflödiga ”communities” som Hi5, Facebook och Bebo. Men det som jag är mest aktiv med under vinterhalvåret är msn messenger.
Där kan jag tala med mina vänner från när och fjärran. Min gamla gymnasiekompis Erika som bor i London håller jag kontakt med via msn, likaså med mina vänner från utbytesåret i Frankrike, främst med dem i Spanien, Grekland och på Irland.
Kompisarna som bor bara hundra meter ifrån mig i Åbo har jag också kontakt med via msn. Där kan man komma överens om en tidpunkt för träff utan att behöva ringa.
Men illa blir det, eller blev det, då jag började använda msn som underhållning istället för ett kommunikationsverktyg eller nyttoverktyg. Under uttråkade kvällar kunde jag sitta och tala goja i flera timmar med någon bara för att jag inte orkade aktivera mig med något annat.
Som tur är har flytten till Åland visat att det GÅR att leva utan msn och internetanslutning hemma. Ifall jag har en mobiltelefon och kan kolla min e-post på jobbet klarar jag mig bra. Man kan säga att Åland var botemedlet på mitt msn-beroende.
Tillbaka i Åbo i höst, hur ska jag göra då? Ska jag falla in i mitt gamla mönster med maratonlånga samtal över internet? Jag hoppas att jag hittar på vettigare saker att göra, som att läsa och studera eller umgås med vänner ”IRL” (in real life) istället för över en blinkande skärm.
Jag har fått en bra början på min avvänjning, eller egentligen är den redan fullbordad. Nu gäller det att hålla fast vid den och inte falla ner i gropen igen. Nästa steg jag tar är att avinstallera automatinloggningen till msn på min dator.