DELA

Det är nu alla löften ska hållas

Nytt år och nya föresatser. Kalendern är ännu inte fullklottrad och allt känns fräscht. Januari är en underbar månad. Året är nytt, man är fortfarande lite bakfull efter julens frosserier i mat och shopping. Bältet stramar och plånboken är tom. Men med ett nytt år kan man se alla möjligheter.
För mig är december en mörk månad då det är onödigt att börja något nytt, året är ändå snart slut och det lönar sig inte att ens försöka spara eller banta med julen i antågande. I januari däremot har man 12 månader på sig att förändra och förnya sig. Kanske det är därför nyårslöften kom till. Inte påsklöften eller midsommarlöften och definitivt inte jullöften, fast det kanske är då som man slutligen spikar de löften man avser avge under nyåret.
Nu är gymen fulla av människor i alla åldrar och storlekar. Så var det inte i december. Och alla pratar dieter. Någon äter bara grädde och bacon, andra bara pulver, det är tallriksmodell och viktbloggar och träningsprogram.

Jag dras
alltid med i den positiva energi som genomsyrar årets första månader. När jag var yngre var augusti den optimistiska månaden. När skolan började och man hade nya fina vassa pennor, färgglada suddgummin och hela linjaler. Alla häften var rena och böckerna blanka av orepad plast.
Fjärran var tröttheten i april-maj, när det bara återstod stumpar av pennorna, suddgummina var små grå klumpar och endast 12,3 centimeter fanns kvar av linjalen. Böckerna var repiga och fullklottrade och hjärnan törstade efter sommarlov.

Tänk om
ingen kommit på att dela in tiden i år? Tänk om tiden bara fortsatte och fortsatte och man inte visste när man skulle ha sin nystart? Hemska tanke.

Det är
mänskligt att inte hålla ut hela året med sina goda föresatser. Men under januari och februari sprudlar luften av all energi från alla nyårslöften. Åland minskar kilo för kilo, centimeter för centimeter. Rökrutorna töms och folk stavgår, promenerar, lyfter och dansar.
Så småningom återgår allt till det normala. Godisbranschen kan pusta ut och tobaksindustrin kan dra lättnadens halsbloss igen.

Men njut
nu av energin hos oss som stretar på med våra nya föresatser. Och håll tummarna på att vi klarar det. Det är redan februari och än håller vi ut.

NINA SMEDS