DELA

Den aldrig felande länken

Det finns aldrig mera än åtta länkar mellan varje enskild människa på hela jorden, det har någon forskare räknat ut i klassen vetenskap som absolut inte gör någon nytta.
Först var jag tveksam till riktigheten i påståendet men numera är alla mina tvivel borta.
Till exempel:
För ett par veckor sedan hade jag nöjet att träffa och intervjua den italienska regissören Carlo Barsotti som var på Åland för att prata om sitt stora intresse slow food.
Eftersom Barsotti är god vän med Dario Fo är jag alltså nu bara en länk från den italienska nobelpristagaren.
Och eftersom Fo var på nobelfesten och träffade kungen är jag bara två länkar från Carl-Gustaf och Silvia och resten av den familjen.
Eller, varför inte, tre länkar från Sultanen av Brunei och alla andra ledare som kungen har träffat i sina dagar.
Barsotti umgicks också med Marcello Mastroianni och det betyder att jag i och med en enda intervju blev tätt länkad till hela den italienska filmeliten.

Jag har personligen träffat Milos Forman och min man Jane Fonda och med det i bagaget ligger jag rysligt bra till då det gäller glittret i showvärlden – bara ett par länkar från Hollywood. (Två länkar till Richard Gere är inte alls så dumt att tänka på ibland…)
Fotbollvärlden tror jag också att jag klarar av med ganska få länkar då vi ju har en före detta internationell domare här på ön och Formel 1 är avverkat eftersom min rörmokare har träffat en kille som jobbade för ett av de största rallystallen.
En av Nyans ägare är ju, som bekant, tätt länkad till tennis och i rimlighetens namn borde jag också känna någon som träffade det svenska friidrottslaget som tränade på Åland förra sommaren. Sporten och idrotten är med andra ord helt under kontroll.
Kyrkan ävenså. Elisabeth Nauclér har träffat Dalai Lama och Dalai Lama har träffat påven. Jag har träffat Elisabeth så det blir två länkar till påven!

Att känna lagtingets talman ger genast länkvinster eftersom Åland har haft en massa mer eller mindre officiella besök från världens olika hörn, ofta av ambassadörer som ju definitivt umgås med sina länders ledare. För att inte tala om hur de årliga presidentbesöken länkar samman ålänningar med världens statsöverhuvud..
Det finns ju mindre angenäma länkar också, förstås. En person i släkten är en länk från Hitler, då är jag bara två.
Och så vidare, och så vidare. Fullständigt onödigt tanketjafs men lite roligt ändå.
I dessa språkdebattens tider, skulle det för övrigt vara riktigt intressant att veta hur många länkar de värsta språkivrarna är från det finska språket…

TITTE TÖRNROTH