DELA

Be nice!

Årstiderna har flåsat varandra i nacken, sommaren har räckt över stafettpinnen och sagt: ”Nä nu får du ta över, jag orkar inga mera.” För visst är det höst nu, vilket har konstaterats och antagligen kommer att kommenteras en lång tid framöver.
För vi nordbor är ju ganska trögfattade när det gäller årstidsväxlingar. Inte undra på att alla bilar kanar av vägen när det första förrädiska blixthalkan lagt sig. Man sitter ju i sina egna tankar och undrar om det inte snart är dags för sommarens sista dopp trots allt.

Hösten väcker blandade känslor. Vissa förvandlas till olycksaliga misor som moloket tassar omkring, ojar och gruvar sig. Det är kallt och blött och mörkt och murrigt och löven klistras liksom fast på skorna sådär nedrigt förarligt. Andra lever ut sina euforiska känslor där i lövhögarna, insuper de granna färgerna och utbrister: ”Jag kan andas igen!”
Visst finns det många fördelar med hösten. Man får köpa nya skor, butikernas sladdriga och rätt smaklösa klädutbud från sommarhalvåret ersätts med klassiska snitt, stiliga former och sobra färgskalor. Det dåliga samvetet över att man sitter inne kan man fetignorera och i godan ro fortsätta kolla på dålig teve, läsa sin bok, dricka sitt te, mysa i sin filt och bara… slöa liksom.

Men så klart finns det ju nackdelar. Till exempel är det faktiskt sjukt mörkt på hösten. Speciellt om man bor i skogen. Och det är svårt att vara glad och pepp och liksom tjoa och tjimma så där som på sommaren, eftersom det är mörkt när man vaknar, mörkt när man kommer hem (i värsta fall) och sådär brunt och fult och visset som det faktiskt är på hösten.
Vattnet är kallt, vindrutan immar igen och marken så lerig att det framkallas såna där slurpande ljud (som när ett överexalterat par utforskar varandra på Arken tio i två en lördagkväll) när man kliver omkring.
Hösten kan också vara melankolisk för många. På riktigt alltså, inte på det där Misan-sättet. Kanske snarare som Muminpappan som stänger in sig i ett mörkt rum och inte vill vara med.

Därför är det så himla viktigt att vara lite snäll mot dem runt omkring. Inte bara för att det är jul om några månader och tomten börjar skicka ut sina spejare, utan för att det kan behövas i allt mörker. Jag tänker inte skriva några klyschor om stearinljus som brinner i natten eller stjärnor som blinkar på himlen. Men var lite schyst liksom. Så blir det kanske inte lika becksvart i slutet av oktober.