DELA

Bara ett år kvar till pubrockens dag!

Kanelbullens dag, någon?
Eller gräddtårtans dag?
Vem hittar på sådana dumheter? Och var registrerar man dem?
Sånt tänkte jag på när jag ögnade igenom vår egen Obs det händer-spalt. Bland de högtider som jag inte firat den senaste veckan finns alltså gräddtårtans dag och kanelbullens dag.
Det stinker marknadsföring långa vägar, välbetalda bagerichefer och mejerichefer som låter dyra Mad Men-wannabes brainstorma litet, och så ger man en massa pengar till lobbyister och bloggare och vips har vi gräddtårtans dag. Eller kanelbullens.
Jag var i Stockholm i helgen. Pressbyrån gjorde reklam i tunnelbanan för sina bakeoffprodukter inför kanelbullens dag. Ikea hade en helsidesannons i morgontidningen med allt du behöver för att baka bullar. På kanelbullens dag.

Det här är kapitalismen
i full effekt. Civilkuraget delar sin officiella dag med ägget. Astmasjuka delar datum med Star Wars, och den internationella diabetesdagen är också ostkakans dag.
Skolan, blodgivningen och kvinnorna får ha sina dagar i fred tills vidare. Det är bara en tidsfråga innan Kraft Foods anlitar Renée Nyberg, Alexander Bard och en valfri Timell för att lansera Maraboudagen med ett engagerat debattinlägg i Dagens Nyheter. Har ni inte förstått att den gula maraboukakan är en del av vårt svenska kulturarv?
Och inte kan det ha undgått Coca-Cola att bara en enda liten bokstav saknas för att den internationella läskunnighetsdagen skall bli den internationella läskkunnighetsdagen.
Varför skall du och jag vara sämre? Men låt oss ta strid för sånt som de stora bolagen inte ser något värde i.
Tydligen börjar det med att någon bestämmer sig för att en dag skall firas. Om tillräckligt många tycker att det är en bra idé så hamnar den förr eller senare i händelsekalendrar.

Jag bestämmer här och nu att den första lördagen i oktober är pubrockens dag.
Nu är det upp till dig och mig hur den firas. Gräv fram dina eller din pappas gamla Steve Gibbons-vinyler och skölj ner dem med en öl eller två. Se på Julien Temples förträffliga Dr Feelgood-dokumentär Oil City Confidential, eller lägg upp facebooklänkar till dina youtubefavoriter med Graham Parker & The Rumour.
Och om jag vore Sune som bokar band på Park skulle jag redan nu ringa till de gamla ålandsvännerna The Refreshments, som för länge sedan blev för dyra för pubscenen, och fråga om de för gammal vänskaps skull kan göra en överraskningsspelning i Mariehamn i oktober nästa år. På den första officiella pubrockdagen.
Vi har ett år på oss att sprida budskapet. Gör det.