DELA

Att städa ett skrivbord

Det finns en stor nackdel med att gå på semester. Man måste städa sitt skrivbord så att någon sommarvikarie ska kunna arbeta vid det bordet.

Det är
inget fel med att städa. Problemet är att man vet att om man börjar gräva i pappershögarna dyker det upp viktiga papper som borde åtgärdas omedelbart. Och det vill man inte när man är några timmar från att gå på semester.

Så då
kan man fördriva tiden med att skjuta upp städningen. Till exempel skriva en spalt. Eller gå och prata med en kollega som knackar på tangentbordet så fingertopparna blöder. Fast det kan man ju inte göra hur länge som helst. Till slut sitter man vid det där skrivbordet igen och undviker det med blicken.

Nå nej,
det är bara att ta ett tag i högarna och sätta igång. Fast först måste man ha en kopp te! En kopp te gör skrivbordsrensningen så mycket effektivare. Och lättare.

När man
ändå hämtar te kan man prata med kollegorna på nedre våningen där de sitter och knackar på tangentbordet så fingertopparna blöder. Lite fåordiga kan de vara, men det ger bara mer utrymme för ens egna roliga små anekdoter från vardagen. Som när man gick och lade sig med gardinerna fråndragna och vaknade, hahahaa, av att solen sken rakt i ansiktet på en vid klockan sex på morgonen.

Fast
arbetsdagen går ju och för att man ska hinna ta sin semester så måste det där bordet städas. Kanske man kan övertyga en sommarvikarie om att det ingår i hans/hennes arbetsuppgifter att städa upp den ordinarie personalens skrivbord. Det kan ju funka. Eller så inte. Dagens ungdomar är så himla medvetna om vad man kan och inte kan utsätta dem för.

Så det
blir helt enkelt bara att städa skrivbordet. Kasta bort beslut och protokoll som man sparat ”ifall-om-att”. Hoppas att Konkurrenten inte sparat samma protokoll och beslutar sig för att göra den där Pulitzerprisvinnande artikelserien om just det medan man är på semester. Fast det är nog ingen risk, det är så svårt att få tag på någon under juli. Då är hela Åland på semester. Växeltelefonisten i landskapsborgen ska sköta alla avdelningar plus regeringens ärende med hjälp av en ynka minister.

Så där,
när ni läser detta är mitt skrivbord städat och jag är på semester. Ringer ni till min arbetstelefon svara en pigg kunnig sommarfågel som definitivt inte är lika snäll med er som jag är.
Skön sommar!