DELA
Foto:

Allt kan inte kallas kris

Journalister behöver rubrikord och vi plockar dem gärna från krig eller naturkatastrofer. Jordskredssegrar kan man ta både i sport och politik. Det stormar kring både det ena och det andra och ibland blir det katastrof. Eller åtminstone kris.

Just nu skrivs det mycket om den flodvåg av flyktingar nått Europa. Vi har ju alla sett bilderna. Samtidigt kan beskrivningarna, de hotfulla ord som används, förvilla.

Om alla talar om flyktingkrisen så börjar vi kanske tro att det är just så. Något som vi inte har kontroll över hotar oss.

Svenska migrationsverkets chef Anders Danielsson säger en del kloka saker om det här i Aftonbladet. Han ogillar att ordet kris används för att beskriva vad som händer i Sverige och Europa. Danielsson menar att vi måste se till siffrorna: De flesta av världens flyktingar når aldrig Europa. Majoriteten är flyktingar inom det egna landet eller i grannländerna.

– Om vi tycker vi har mycket flyktingar och asylsökande så kan man åka till Libanon som har tagit emot 1,2 miljoner, och har en befolkning på fyra miljoner människor, säger Danielsson.

Visst har han rätt. Kris är det för de enskilda och familjer som är på flykt och kris är det i Syrien och dess grannländer.

Den danska tidningen Information skrev i helgen en ledare på samma tema. Rubriken var ”Undantagstillstånd”. Liksom Danielsson anser ledarskribenten att man måste se till siffrorna innan man använder för starka ord. Danmark fick ju betydande uppmärksamhet i veckan när flyktingar sågs vandra på motorvägarna med målet att komma till Sverige, en del också till Norge och Finland. Men Information påminner om att de 3 200 som passerade gränsen till Danmark under veckan utgör bara 0,06 procent av den danska befolkningen och de 668 som ansökte om asyl i Danmark bara 0,01 procent.

Man kunde, om den politiska viljan hade funnits, gott ha tagit hand om allihop utan att det blivit någon kris.

Också i Finland ökar de asylsökandes antal nu i snabb takt. Migrationsverket, Röda Korset och en rad kommuner gör berömvärda insatser för att öka mottagningskapaciteten. Men också här gäller det att inte i onödan tala om kris. Även om de som beviljas asyl i Finland med säkerhet kommer att öka högst väsentligt i år så uppgår de ändå bara till några få promille av befolkningen.

Det ska vi inte kalla kris.