DELA
Foto: Jonas Edsvik

Sol, vind och coronavaksamhet

Landskapsregeringen trappar upp sitt proaktiva övervakande av restaurangverksamheterna för att säkerställa corona-säkerheten. Men den vaksamheten bör gälla oss alla.

Matbutiker och idrottsutrymmen är några av de utrymmen som hittills övervakats proaktivt av landskapet, men restaurangernas coronasäkerhet har bara kollats upp då det inkommit klagomål. Det blir det ändring på lagom till sommarens uppsving i ute-ätande. Det konstaterade landskapsregeringen på en presskonferens förra veckan.

Men efter ett till konstaterat fall av samhällssmitta förra veckan bör vaksamheten omfatta oss alla.

”Vi är nära nog att röra friheten. Men är slutet av lockdown en hägring?” Det frågar sig skribenten Zoe Williams i The Guardian. Vi är många som kan sympatisera med den inställningen.

När coronapandemin slog till så trodde de flesta att den skulle vara över till hösten. Sen till det nya året och sen sommaren. För varje förlängning av restriktionerna och nya coronasmittor som konstaterats har antalet personer som vågat sia om framtiden minskat. Det har känts som att det aldrig tar slut.

Men sommaren inbjuder oss, måhända först smått trevande, att vara här och nu. Trots att vi inte hunnit vaccinera oss till den grad som man hoppades på i början av året så lockar nu ljumma sommarvindar, utekvällar på terrasser och glassiga stranddagar. Sommaren är en tid för att leva i nuet och njuta – och det borde vi. Men fortsättningsvis med coronasäkerhet i åtanke.

”Vi har varit här förut”. Det konstaterar WHO:s regionala chef Hans Kluge. Coronafallen minskar över hela Europa, men risken för en ny dödlig våg i höst är hög. Den smittsamma Delta-varianten oroar, likväl européer som blir berusade av sommaren och träffas samt reser.

WHO uppmanar nu både människor och regeringar att vara försiktiga och använda sunt förnuft.

”Förra sommaren steg fallen gradvis bland yngre åldersgrupper, sen bland äldre och det ledde till en fruktansvärd förlust av liv under hösten och vintern 2020. Låt oss inte göra det misstaget igen”, säger Kluge.

Det är därför bra att landskapsregeringen sätter tonen med synligare proaktiv övervakning av restauranger och cafeer – ställen där människor sommartid har en benägenhet att samlas, trängas och umgås.

De temporära paragraferna i lagen om smittsamma sjukdomar som specifikt gäller restaurangernas verksamhet skulle gälla fram till den 30 juni, men kommer nu att gälla ända fram till den 31 december.

Visst ska vi njuta. Visst ska vi göra det mesta av sommaren efter ett långt, jobbigt år i den mörka skuggan av corona. Men samtidigt kan vi inte tappa förnuftet i sommarens berusning. Vi får hoppas och tro att slutet på coronapandemin inte bara är en hägring, men då måste vi vara varsamma.

Gör det mesta av semestern och de varma kvällarna – men inom ramarna för vad som är coronasäkert. Låt oss hoppas på att vi nästa sommar får leva i full frihet.

Sommaren är en tid för att leva i nuet och njuta – och det borde vi. Men fortsättningsvis med coronasäkerhet i åtanke.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp