DELA

Gästledare: Samförstånd är ledordet inom politiken

Det talas mycket om de åländska kommunernas ekonomi, men mindre om deras särart. Nyan har i sommar bett Ålands kommundirektörer att beskriva sitt förhållande till kommunen de arbetar i och kommunens förutsättningar för framtiden.I dag har det blivit dags för Niklas Eriksson, Föglös kommundirektör.

Föglö är för mig den finaste plats på jorden du kan bo på. Som född på Föglö, uppvuxen i Mariehamn, med fem år i Åbo för universitetsstudier, kändes det fantastiskt att få chansen att flytta till Föglö när tjänsten som kommundirektör blev ledig. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, att bli kommundirektör på Föglö.

Närheten till den fantastiska naturen och vattnet, det är livskvalitet att ha förmånen att få bo på en sådan plats, och som kommundirektör hoppas man förstås att många fler skulle upptäcka det. Kommunen har färdigställt ett nytt naturskönt beläget bostadsområde, Ekholm i Prästgården by, där vi nu bara väntar på att tomtförsäljningen skall kunna börja och flera ges möjligheten att flytta till skärgården. Kommunen “lever upp” under tre intensiva sommarmånader, men för att det skall vara möjligt krävs förstås att det finns människor som bor på Föglö året runt och kan ta emot våra besökare.

Degerby är en pärla och det första du ser när du kommer till Föglö, en unik bebyggelse där kommunen med varsam hand rustat upp och tagit i bruk samtliga byggnader i hamnområdet. Kommunen har genom året satsat en hel del pengar i området kring torget, som är navet i byn och numera ett strövområde med en hel del aktiviteter, försäljning med mera. Turistinformationen i bibliotekshuset är sommartid själva hjärtat i turismverksamheten, en plats där du får reda på allt du behöver veta om vad som finns att se och göra på Föglö, göra bokningar, handla souvenirer med mera. Det är den naturliga punkten dit alla besökare till Föglö först vänder sig.

Föglös slogan är inte utan orsak “Sundens och fjärdarnas ö” för du behöver inte åka långt för att se vattnet och för en båt- eller kanotentusiast finns många alternativ till fina rutter.

Målet för Föglö kommun är att fortsätta vara ett livskraftigt samhälle, gärna uppbyggt på många olika näringsgrenar. Föglö är redan en het fritidsbosättningsort och förhoppningen är förstås att den också skulle vara det för fast boende. Man hoppas att utökade möjligheter till distansarbete ger förutsättningar för den delen att utvecklas. Livskvalitet framför -kvantitet kanske man kunde uttrycka det som.

Som jag nämnde har kommunen genom kloka beslut och satsningar utvecklat Degerby centrum till vad det är idag och förhoppningsvis kan hela Föglö utvecklas på samma sätt. Jag anser med fog att den senare delen är på god väg att förverkligas, men ännu återstår några saker som bland annat större hamnområde och flera bryggor och båtplatser.

Det bästa med jobbet som kommundirektör i en skärgårdskommun är att du har ett enormt varierande och brett arbete, du förväntas vara insatt i allt, ingen dag är den andra lik och du har stora möjligheter att påverka hur närsamhället ser ut. Jag anser mig ha drömjobbet.

När arbete dessutom går att kombinera med naturnära hobbies, som i mitt fall djur och natur, vår dvärgpudel Freddie, trädgårdsarbete och framförallt fåglar så känns det som en lyx man önskade att flera människor skulle lockas till, alltså att bosätta sig i skärgården, och då gärna Föglö.

Föglö är en kommun där samförstånd är ledordet inom politiken, vilket är en enorm styrka. De förtroendevalda arbetar genuint för befolkningens bästa, politiska tvister existerar knappt. Tjänsteinnehavarna får arbeta i lugn och ro för det gemensamma målet, det bästa möjliga för Föglöborna. I mitt eget arbete har just “det bästa möjliga för Föglöborna” alltid varit drivkraften, dit jag alltid strävar och jag anser att om man genom konkret handling kan visa att Föglö är den optimala platsen att bo på baserat på gott rykte så lockas fler att flytta hit. De bästa ambassadörerna och den bästa marknadsföringen är nöjda kommuninvånare. Detta innefattar också att ta väl hand om våra besökare, alla är betydelsefulla och man vill gärna kunna visa upp Föglö från dess bästa sida.

Slutligen, när favoritlaget Nottingham Forest (just det, fotbollen det största intresset) nu dessutom äntligen tagit steget tillbaka till Premier League ser jag på framtiden med tillförsikt, såväl för kommunen som privat.

Niklas Eriksson
Kommundirektör Föglö