DELA
Foto: Stefan Öhberg

Rösta för förändring i skärgårdstrafiken

Mergus trafikstart har återigen skapat debatt om skärgårdstrafiken.Den som är missnöjd med hur skärgårdstrafiken inte utvecklas har en möjlighet till förändring nästa söndag.

Det är förstås rimligt att människor reagerar på vad som uppfattas som en försämring i servicen – och det är sannerligen inte den första gången som de färjburna ålänningarna upplever att trafiken inte lever upp till förväntad standard.

Som helhet kokar kritiken ner till att det händer för lite. Kortrutten med elhybriden revs upp till vad som sannolikt blir ett åttasiffrigt skadestånd, tunneln rasade samman och kvar står skärgårdsborna med gamla, fallfärdiga miljöbovar till färjor utan att något förändras. Det ska för tydlighetens skull sägas att kritiken inte är riktad enbart till den här regeringen. Sedan skarven kom 2009 har det inte investerats i nya färjor och de flesta färjor är byggda på 80-talet.

Men det är ett val på kommande. Och partierna presenterar nu sina visioner. Här kommer en kort genomgång:

– Centern kör vidare på tunnelspåret och vill ta fram en plan för fossilfri drift.

– Liberalerna ska ta fram en omställningsplan för att förnya flottan och bilda skärgårdstrafiksbolag.

– Obundna vill fortsätta köpa norska begagnade färjor. Att köpa nya är för dyrt, enligt valprogrammet.

– Socialdemokraterna vill köpa ett nytt fartyg varje mandatperiod. Även S vill bolagisera.

– Moderaterna vill stegvis göra skärgårdstrafiken mer fossilfri. MSÅ vill också privatisera Ålandstrafiken – och bygga ringväg runt Lumparn.

– HI vill ha en omställningsplan som ska ge fossilfria färjor, först ska linfärjorna elektrifieras. HI kastar också in bubblaren elflyg till Kumlinge som en del av visionen för skärgårdstrafiken.

– Ålands framtid ser behovet av investeringar i skärgårdstrafiken.

Det finns i vissa fall mer detaljerade beskrivningar i de olika partiernas valprogram, för den som vill fördjupa sig. Men klart är att det finns olika visioner och vägar framåt.

Självklart är det så att trafiken inte är den enda frågan som spelar roll för skärgårdsborna.

Men om man vill åstadkomma en förändring i riktingen för trafiken så är det nu man ska göra det. Då är det bra att veta hur skärgårdsborna hittills har röstat. Om man ser till Åsubs valstatistik har ”skärgården” som kollektiv röstat på Liberalerna och Centern i åtminstone de senaste tre valen. 2015 fick C och Lib 80 procent av alla skärgårdsröster. 2019 gick nästan varannan skärgårdsröst till Centern och var femte till Liberalerna (sammanlagt 72 procent). 2011 fick de båda partierna 70 procent av rösterna på valdagen (förhandsrösterna rapporterades inte in per kommun enligt Åsub). Inget annat parti har kommit i närheten de senaste 12 åren. Förra valet var röstetalet för samtliga skärgårdskommuner strax över 1 100 – det vill säga 8 procent av totalen. Det var faktiskt lika många röster som HI fick, och partiet tog sig in i lagtinget med två mandat och snudd på ett tredje.

Så om du vill rösta för en annan skärgårdstrafik – passa på.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp