DELA

Roger-effekten stark i lagtingsenkät

Alla älskar Frisinnad samverkan – i lagtinget. Hur blir det i verkliga valet?
I Nyans lilla enkät bland lagtingsledamöterna i veckan var sympatierna starka för Frisinnad samverkan. De fanns med i nästan alla regeringsalternativen, både med Centern och Liberalerna. Sedan tidigare vet vi att Frisinnad samverkan till exempel i Mariehamn utan problem kunnat samarbeta både med Socialdemokraterna och med Obunden samling.
Så, vad beror det på att detta tämligen lilla parti, totalt mansdominerat i lagtingsgruppen, plötsligt är allas bästa vän?

Den första förklaringen är Roger Jansson. Han är en nestor i åländsk politik, med erfarenhet både från lantrådsposten och andra ministerposter, från riksdagen och från många år i lagtinget. När Roger talar, lyssnar man, och när Roger välsignar så nickar man, åtminstone respektfullt om inte instämmande.
Förslag som ur någon annans mun inte tas på allvar, ägnas seriös eftertanke om det är Roger Jansson som tar upp dem.

Den andra förklaringen är Johan Ehn. Han har inte Roger Janssons tyngd eller erfarenhet, men han är saklig och lätt att prata med. Han gör jobbet. Han är en samarbetsmänniska. Alla tror sig kunna jobba med Ehn i samma regering.

Den tredje förklaringen är att Frisinnad samverkan är ett litet parti, ett utfyllnadsparti som i en regeringsbildning inte kan göra anspråk på många och tunga poster. Utan de två stora i samma regering blir det ett trepartssamarbete som både blir mer dynamiskt och mer rörligt än en fast majoritet i ett tvåpartssamarbete.Och det stora parti som regerar med två mindre får mer att säga till om.

Det enda egentliga molnet på FS-himlen är att man måste vinna valet också, det som i slutändan avgör allt. Just nu har Obunden samling valvinden med sig, och risken finns att Frisinnad samverkan om man gör ett dåligt val helt enkelt blir för litet. Som högerparti är de frisinnade inte ensamma på sin flank, Liberalerna har rört sig rätt kraftigt högerut under den senaste fyraårsperioden, Centern har få väljare som kan tänka sig FS, och Obunden samling har betydligt mer bredd på sitt högeralternativ än FS.
Det kan gå som i Idol, att FS blir alternativet som experterna älskar men publiken dissar.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax