DELA
Foto: Stefan Öhberg

Pressen på Putin blir allt hårdare

Västvärlden måste fortsätta att hjälpa Ukraina försvara sig mot Rysslands angrepp. Men vi måste också stöda den ryska oppositionen, i synnerhet nu när Putins ställning verkar allt mer prekär.

Efter att Jevgenij Prigozjin avblåst sina Wagnerstyrkors marsch mot Moskva i lördags fortsätter kommentarerna och spekulationerna att ticka in. Enligt David Petraeus, amerikansk före detta general och CIA-chef, berodde den avbrutna marschen på att Prigozjin fick kalla fötter. ”Upprorsförsöket inte fick det stöd som han hade hoppats på från ryska säkerhetsstyrkor”, sa Petraeus till CNN.

Brittiska tidningen The Telegraph hänvisar till brittiska säkerhetskällor, enligt vilka Prigozjin valde att backa efter att den ryska säkerhetstjänsten riktat hot mot Wagnerledares familjer. Tidningen återger även uppgifter om att Wagnerstyrkorna som gick mot Moskva bara bestod av 8 000 man, inte 25 000 som tidigare uppgetts. Vidare finns det uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin ska försöka införliva Wagnergruppens soldater i landets reguljära styrkor och ta bort befälet från deras tidigare ledare.

Anna-Lena Laurén i Hufvudstadsbladet förutspådde redan förra veckan att Prigozijns kuppförsök skulle misslyckas, men tillägger att det inte spelar någon roll. ”Det finns ingen möjlighet för ett system som Putins att klara sig på sikt, eftersom det bara kan överleva genom att hoppa från en kris till nästa”.

Ytterligare en huvudvärk för Putin är att den ryska oppositionen formerar sig. Tiden är nu mogen, enligt Leonid Volkov från Free Navalny, den fängslade oppositionsledarens Aleksej Navalnyjs organisation. I ett filmklipp i Free Navalnys Youtube-kanal säger Volkov att Putin fram tills nu har kunnat upprätthålla illusionen att kriget, den ”militära specialoperationen” pågår någonstans långt borta och inte påverkar vanliga ryssars vardag”. Men enligt organisationens mätningar har upp till 20 procent av alla ryssar nu fått uppleva att en familjemedlem eller vän stupat i kriget. Det motsvarar 30 miljoner människor.

Den 19 juni gick Aleksej Navalnyj därför ut på sin blogg och lanserade en gräsrotskampanj mot Putin och kriget i Ukraina. Kampanjen ska ledas av Leonid Volkov, som på Youtube målar upp en framtidsvision där Aleksej Navalnyj, Rysslands president år 2028, ”leder en kampanj för det intergalaktiska senatsvalet”. Han blir dock strax allvarlig och säger: ”Vi tror inte att någon kraft utifrån kommer att befria oss från Putin. Befrielsen ska komma inifrån, genom tålmodigt, ofta långtråkigt, arbete för att påverka den ryska opinionen”.

Kampanjen ska bygga på personliga möten och samtal med vanliga ryssar som på ett eller annat sätt ställer sig tveksamma till propagandan. Volontärer, både exilryssar och sådana som bor kvar i landet, ska föra samtalen och utifrån svaren välja olika manus för att skjuta in sig på just det som varje person oroar sig för, vare sig det är krigets konsekvenser för landets ekonomi, Putins förmåga att leda landet rätt, eller något annat. Enligt Free Navalny är det – trots propagandan – färre än 20 procent av ryssarna som alltjämt tror att den ”militära specialoperationen” går enligt plan. Det är för tidigt att kalla de övriga 80 procenten för Navalnyunderstödjare eller Putinopponenter, men de köper inte längre propagandan som påstår att Putin vet bäst, att han har en plan och att de inte har något att oroa sig för. Det är de som gör det möjligt att arbeta med dem”, säger Volkov.

Förberedelserna för Free Navalnys gräsrotskampanj har pågått i ett halvår, och ännu är inte alla it-system och samtalsformulär färdiga. Organisationen arbetar med att värva volontärer – däribland specialister på it och marknadsföring – och samla in pengar.

Den ena experten efter den andra förutspår nu början till slutet för Vladimir Putin. Frågan är vad som fäller honom. En seger för Ukraina i kriget? Ett kupp i landets militära ledning? Eller volontärer som sitter med långa listor av telefonnummer till vanliga ryssar och punkterar den statliga propagandan?

Men även om det inte blir oppositionen som får Putin på fall så är det den som ska bygga upp Ryssland igen. De förtjänar vårt stöd.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp