DELA
Foto: Jonas Edsvik

Polisens fredliga öar

Den åländska polisen är bland de flitigaste i landet på att skicka ut polisnotiser, ofta skrivna med både humor och empati.

Det är ett konststycke och en folklig mediestrategi som förtjänar en eloge.
”Polisen har haft en lugn natt” – händer det ingenting på Åland?”. Den frågan ställer sig HBL:s reporter Bille Sirén i en text där han uppmärksammar Ålandspolisens stundvis gemytliga händelserapporter.

Konstaplar som ledsagar förrymda får och förmanar felparkerade hånglande ungdomar får mången att dra på smilbanden och det är inte första gången som Ålandspolisens nyheter väcker uppmärksamhet bortom Fredens öar.

Rapporteringen förlöjligas i tid och otid, men polisen lyckas med något få andra myndigheter kan skryta med: de känns mänskliga och jordnära.

Genom personliga texter och humoristiska grepp så transformeras det gråa stenhuset på Strandgatan till en varmare plats, något de även utannonserar i form av sovplats över Valborg. ”Vi erbjuder också en liten etta utan kök” där den som druckit för mycket alkohol kan få sova på ”sommargula madrasser”, skriver de den 30 april i ett av sina dagligen återkommande pressmeddelanden.

De tar även ofta tillfället i akt att komma med tips och råd samt brottsförebyggande information. ”Föräldrar bör minnas att man har ansvar för sina barn och det kan finnas skäl att provköra eller fråga om skicket på deras fordon”, konstaterar man till exempel i ett utskick den 17 juni med rubriken ”Föräldrars ansvar”.

Polisen sänder självmant ut rapporteringarna som ett led i sin mediestrategi, som går ut på aktiv kommunikation. Polismästare Maria Hoikkala konstaterar i en intervju med HBL att ”vara polis är ett serviceyrke”. Syftet med den flitiga rapporteringen kring myndighetens arbete är att komma ”närmare allmänheten”.

Det är en smart strategi. Och en rätt lyckad sådan får man väl konstatera. En jordnära kommunikation bygger förtroende, vilket är oumbärligt för en fungerande poliskår. Om allmänheten känner tillit så är tröskeln lägre för att kontakta och samarbeta. Det minskar även på eventuell misstro kring hur polisen utför sitt arbete.

Genom att vara transparenta och personliga så kan polisen ha mer av en samhällsformande- och förbättrande kraft. Och att nyheterna, som kablas ut till resten av Svenskfinland, även uppmärksammar Åland som den märkbart icke-brottsliga plats det ändå till stor del är, är bra marknadsföring för Fredens öar. Även om det ibland förlöjligas.

I en värld där de svarta rubrikerna avlöser varandra kan det vara trevligt att läsa om när polisen ryckte ut till ett äldreboende där några människor konstaterats bråka högljutt bara för att hitta ett teatersällskap som övade på att gräla.

Det är sällsynta guldklimpar som tåls att uppskattas.