DELA

Om friheten och tvånget

Frihet, jämlikhet, broderskap. Frihet är det bästa ting. Freedom’s just another word for nothing left to lose. Det riktigt surrar av frihet i luften just nu. Men vad innebär det där begreppet egentligen?

Runt om i världen har den senaste veckan motorburna vaccinskeptiker av skilda slag förenat sig under parollen ”Frihet” för att protestera mot samhälleliga åtgärder mot smittspridning. I gårdagens Nyan intervjuades ett par av rörelsens representanter på Åland.

Man kan inledningsvis konstatera att vissa ord är finare än andra. ”Frihet” är bland de finaste, synbarligen med förmåga att skapa band runt hela jorden. En kanadensisk lastbilschaufför blockerar Ottawas trafik i frihetens namn. På Åland leder detta till ”bultande hjärta och tårar i ögonen”, enligt en av de lokala deltagarna.

Men vad betyder frihet egentligen? Känns inte själva begreppet rumphugget? Frihet från vad? Gluten? Pollen? Skatter?

Närmare besett är det väl i själva verket befrielse vi talar om när vi besjunger friheten, en befrielse som i sin tur förutsätter någon form av ojämlik relation. Någon tvingar, någon vill bli fri från tvånget. Låt oss undersöka friheten och tvånget med ett hypotetiskt exempel.

Den fingerade personen Majken älskar friheten. Hon vill bestämma själv, över sin egen kropp, över sitt eget liv. Hon sätter sig i sin bil för att protestera mot ”vaccintvånget”. Hon spänner på sig säkerhetsbältet, fäller ut körriktningsvisaren och kör till bensinmacken i laglig hastighet. Sedan tankar hon och betalar till den fingerade personen Johan bakom kassan.

Är detta hundraprocentig frihet? Borde inte frihetsivraren Majken strunta i bälte och blinkers och köra på två hjul på fel sida om vägen hela vägen till Select för att sedan tjyvtanka bilen full?

För säkerhetsbälte och trafikregler är väl en form av tvång? Och att behöva betala för sig, är inte det en ofrihet (vi erinrar oss anarkismens slagord ”All egendom är stöld”)?

Vi behöver syna de dolda relationerna i ovanstående scenario för att komma nära frihetens kärna.

Säherhetsbältet skyddar Majken i samband med bilolyckor. Det skyddar också hennes anhöriga från sorg (om hon skulle dö eller skadas allvarligt) samt samhället från onödiga vårdkostnader. För dessa relationers skull, med familjen och samhället, underkastar sig Majken det otvivelaktiga tvång det innebär att följa lagarna. För att Johan ska kunna erbjuda sina kunder bränsle behöver han vara förvissad om att få betalt, också detta en relation som måste vårdas så att Majkens bil inte stannar.

Dessa självklarheter förvandlas magiskt till något komplicerat när man tittar närmare på de frihetsanspråk som nyligen demonstrerats för.

För det första: Hur mycket det än talas om ”vaccinationstvång” existerar det inget dylikt, i alla fall inte på något sätt som kränker någons frihet.

Det finns inget som tvingar oss vanliga människor i Finland till vaccinationsbåset. Och det står vårdpersonalen fritt att byta yrke om de väljer att inte uppfylla de krav på kvalifikationer som alltid ställts på dem.

Rekvisitet att vårdpersonal ska vara vaccinerad har ju funnits i smittskyddslagen i många år: Det enda som tillkommit på sistone är att covid-19 fogats till listan på de nödvändiga vaccinationerna. Den semantiska glidningen mellan ett legitimt tjänstekrav och ”tvång” är där direkt ohederlig.

Och för det andra kommer här den viktiga relationen mellan människa och människa in. Vi lever i ett gemensamt demokratiskt samhälle. Vi har alla en relation till varandra där våra individuella friheter måste kunna samexistera, även om säkerhetsbältet och hastighetsbegränsningarna och bränslepriset ibland känns begränsande.

Ytterst är det på det enkla viset att ”friheten” är en del av en ständigt pågående balansakt, där begreppet ”ansvar” ligger i den andra vågskålen. Frihetsdemonstranterna på världens vägar har märkligt svårt att acceptera att frihet utan ansvarstagande blir ren hänsynslöshet.

I en klassisk Lorry-sketch äktenskapsgrälar Suzanne Reuters karaktär med sin make och utbrister kränkt: ”Mäh? Blanda inte in MIG i vår relation!”

Dagens frihetsdemonstranter gör samma tankevurpa. Våra friheter existerar inte i ett vakuum. Vi är aldrig ensamma i våra relationer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp