DELA

Nauclérs revansch en rejäl knäpp mot etablissemangen

I politiken är alltid möjligt. För ett halvår sedan tycktes framtiden mörk för en avpolletterad kanslichef. I dag är hon Ålands första kvinnliga riksdagsman. Folket valde Elisabeth Nauclér.
Folket har talat – och de sade Elisabeth Nauclér.
Det är bara att gratulera till en revansch som åländsk politiskt liv inte sett på mycket länge, från avpolletterad kanslichef undanskuffad i ett rum utan möbler till firad segrare och Ålands viktigaste kontaktlänk till riket.
När Obunden samling lanserade Elisabeth Nauclér för den borgerliga alliansen var det inte många som trodde på henne, så oprövad var hon och så mycket motstånd fanns det också inom alliansen att det ett tag såg ut som om hela alliansen skulle spricka.
Den höll, och som den höll.

Man kan konstatera att
1. Oppositionen vann. Landskapsregeringen förlorade. Regeringspartiernas kandidater gick riktigt dåligt.
2. Det finns runt 1.000 centerväljare som bara kan rösta på centern. De rösterna fick Magnus Lundberg, men inga andra. Visserligen brukar det gå dåligt för centern i riksdagsval, men nog är detta lagtingsval en dubbel och svidande förlust för Roger Nordlunds centerparti, som fortsätter en nedåtgående kurva som riskerar förstärkas i lagtingsvalet i höst.

3. Frisinnad samverkan gjorde bort sig. De borde ha satsat på en egen kandidat, om inte annat så för att lansera ett nytt namn för lagtingsvalet. Frisinnad samverkans väljare stannade antingen hemma eller röstade på Nauclér, inte på partiets påstådda favorit Magnus Lundberg.
4. Valet blev ett protestval, mot det politiska etablissemanget, mot landskapsregeringen i allmänhet och lantrådet i synnerhet, som inte lyckades förklara varför Elisabeth Nauclér inte dög som kanslichef men nog kunde finnas på samma lista i riksdagsvalet. Under valkvällen sade Roger Nordlund att han redan pratat med Elisabeth Nauclér och kommit överens om att de skulle ha ett gott samarbete. Tack för det, Roger, mindre väntar vi oss inte, men nog är det väl en stor bit att svälja.

5. Socialdemokraterna gjorde ett uselt val. Det som kunde ha blivit en hedervärd förlust blev i stället ett svidande nederlag. Orsakerna står att finna i sossarnas oppositionsroll, att de vänsterväljare som såg vart det lutade taktikröstade på Roger Eriksson, samt att socialdemokraterna i sin kampanj fokuserade för mycket på kritik av alliansen och för litet på sin egen politik.
6. Elisabeth Nauclér gjorde nästan allt rätt i sin kampanj. Hon satsade rejält, hon var synlig och närvarande, hon snodde elegant alla andras argument och frågor och gjorde dem till sina, hon var hovsam med kritik och generös med beröm, och klarade sig dessutom hyfsat i debatterna.
7. Roger Eriksson gjorde ett förbluffande bra val för sitt parti, och kommer att ha mycket tillgodo i lagtingsvalet. Liberalerna har stärkt positionerna ytterligare, och kommer med stor sannolikhet att vara Ålands avgjort största parti i oktober 2007.

En ny dag randas. Folket vill inte bli skrivna på näsan vad de skulle tycka, och det kan tjäna våra politiska partier som en påminnelse om att det finns en sak man som politiker inte får glömma. Prata med folk. Det gjorde Elisabeth Nauclér, i detta val bättre än alla andra.
Och grattis Åland. Äntligen en kvinna.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax