DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Medmänniskan är århundradets ålänning

Över hundra nomineringar till Århundradets ålänning.
De personer och egenskaper människor valt att hylla säger något om vad som är viktigt för ålänningarna. Här sticker medmänniskan ut som vinnaren.

Det är brokig skara av människor som tar plats i nomineringslistan. Det är unga och gamla, döda och levande, män och kvinnor. Vissa har tillskrivits långa stycken som vittnar om personens förträfflighet, andra har kortare beskrivningar av varför just hen är en viktig person att uppmärksamma. Vissa namn är mer kända än andra, vissa också säkert mer ovilliga än andra att vara i rampljuset.

Men det mest fantastiska med att göra en sån här allmän utlysning som Nya Åland gjort inför Ålands 100 års jubileum, och som sammansatts med varsam hand av vår medarbetare Karin Erlandsson, är att det visar på det som ålänningarna anser vara viktigt. Listan fylls av 110 personer med vitt skilda levnadsöden, men det som knyter dem samman är att någon känt att just deras värv eller personlighet symboliserar åländskhet.

En genomgång av nomineringarna visar att politiker, idrottsprofiler och kulturmänniskor står högt i kurs på Åland. Bland de nominerade återfinns ett flertal ikoner som satt Åland på den internationella kartan, och speciellt bland politikerna och kulturprofilerna är det viktiga i deras värv att de synliggjort eller förbättrat Åland på något sätt.

En annan grupp människor som ålänningarna imponeras av är helt tydligt entreprenörerna. Det brukar sägas att ålänningarna är ett företagsamt folk med många järn i elden och entreprenörsvurmen återspeglas i nomineringarna. Ålänningarna gillar snälla, hjälpsamma, framgångsrika och drivna företagare som gärna gör det där lilla extra för samhället. Vi har också en liten fäbless för folkbildare, vare sig de kommer i form av lärare eller landskapsläkare.

Sjölivets prägel på de åländska öarna är en annan röd tråd i listan. Bland namngivna sjömän av alla de slag återfinns vackert nog också en kollektiv hyllning till den åländska sjömanshustrun.

”För grunden och stabiliteten i samhället och familjen under 100 år (och mera). Åländska sjömanshustrur har inte bara slitit, de har även gjort det möjligt att både utveckla och upprätthålla sjöfartshistorien.”

Även de osynliga hjältarna får alltså plats bland kandidaterna till Århundradets Ålänning. Och det gäller inte bara alla anonyma sjömanshustrur. Folk har, på Nya Ålands begäran, tagit tillfället i akt att också lyfta grannar, vänner och bekanta.

För visst kan en enskild människa göra en stor skillnad utan att hamna i historieböckerna eller på löpsedlarna. Det vittnar inte minst den allra mest förekommande personen i listan om:

Medmänniskan.

Glad och snäll. Empatisk. Mycket medkänsla. Godhjärtad. Eldsjäl. Sann, god människa. Någon som alltid ställer upp. Stort hjärta och öppna armar. Jobbar för barns välmående. En godhjärtad individ. Bra och fin person. Ödmjuk och varm. Hjälper människor.

Dessa är några av beskrivningarna av de människor, kända eller inte, som ålänningarna valt att hylla. Av alla som nominerats till Århundradets ålänning lyser medmänniskan starkast.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att ålänningar värderar politiskt driv, kulturbedrifter och idrottsbragder, sjöfartshistoria och duktiga entreprenörer, men allra mest uppskattar vi våra medmänniskor och deras förmåga att ställa upp för oss och andra.

Det är inte en dålig sammanfattning av Ålands senaste 100 år och den åländska folksjälen.

Kilcka här för att rösta!

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp