Rösta fram Århundradets ålänning!

Klicka på den kandidat du vill rösta på och följ instruktionerna.

Det är inte tillåtet att rösta på fler än en kandidat. Det är heller inte tillåtet att rösta fler än en gång.

Alla som röstar, och uppger sitt namn och kontaktuppgifter, är med i utlottningen av tre signerade exemplar av boken Veckans Wilén.
Röstningen pågår fram till 29 januari 2021.

De kandidater som får flest röster presenteras under våren i en artikelserie.
Nyans läsare har nominerat kandidater till tävlingen under hösten 2020. Nya Åland har inte faktagranskat detaljer i nomineringarna och påminner om att de är subjektiva i sina formuleringar.

Barbro Sundback

(1945 - )
Mariehamn

Nyskapande och nyfiken har hon i hårt motstånd förändrat och förbättrat Åland. Hon har varit med och skapat Kulturföreningen Katrina, Emmaus, Ålands musikinstitut och Ålands fredsinstitut. Hon har varit partiledare och talman i Ålands lagting.

Hilda Hongell

(1867 - 1952)
Mariehamn

Hilda Hongell var år 1891 den första kvinnan i Skandinavien som tog examen som byggmästare. Med sina vackra trähus i Mariehamn har hon satt Åland på kartan.

Borghill Lindholm

(1917 - 2014)
Sund

Borghill Lindholm var en orädd och uthållig samhällsdebattör som brann för det svenska språket, för åländsk hembygd och kulturhistoria. En av Ålands mest färgstarka profiler. En helt unik och även oerhört envis människa.

Sally Salminen

(1906 - 1976)
Vårdö

Författaren Sally Salminen blev världskänd med sin roman Katrina. Romanen har översatts till ett tjugotal språk och blev film och opera.

Pellas Göran / Göran Johansson

Vårdö

En inspiration och förebild, visat att åldern är inget hinder så länge viljan finns

Carina Karlsson

(1966 - )
Sund

Carina Karlsson är en viktig ikon för Åland med fantastiska verk som sprider sig runt om i Norden och världen. Hon har ett empatiskt sätt att närma sig sina medmänniskor och ett brinnande intresse för människor i krigsdrabbade områden.

Sven Danielsson

Saltvik

Fattig fiskarson, hjälpte pappa med fiske, ut på sjön, hårt jobb. Jobbat hårt som styrman på Husells olika lastfartyg, senare på tankbåten Brännaren, där som kapten i flera år. Tungt jobb, körde vakt, flera angöringar per dygn i kustfart. Bildade familj, fru, en pojke och skaffade hem och hus på Badhusgatan på 1960-talet.

Fanny Sundström

(1883 - 1944)
Sund

Första kvinnliga lagtingsledamot, hemslöjdare och hon kämpade för kvinnors rättigheter. Under hennes ordförandeskap kom marthorna med många nya idéer för det åländska samhället, bland annat mödrarådgivning.

Anni Blomqvist

(1909 - 1990)
Vårdö

För hennes skildringar om livet i skärgården och för att hennes böcker är kända över hela världen. Många utanför Åland har fått en inblick i ålänningars leverne tack vare Anni Blomqvist.

Janne Holmén

(1977 - )
Jomala/Sverige

För sina insatser inom friidrotten. Han tog guld i maraton i fridrotts-EM 2002.

Frej Liewendahl

(1902 - 1966)
Jomala

För sina insatser inom friidrott. En av få ålänningar som deltagit i OS.

Erhard Åkerberg

(1866 - 1942)
Brändö

Erhard Åkerberg föddes in i en bondfamilj vid Erkas österstu i Lappo. Redan som 25-åring ägde han redan flera galeaser. 1908 uppförde han i Lappo hamn en kvarn tack vare ritningar från Amerika. Kvarnen fungerade inte bara som sädeskvarn utan drev även ett komplett sågverk med, metallsvarvar, pärthyvlar, sågar och smedja. Denna kvarn kom att binda samman den östra skärgården och visa prov på genuin intelligens och entreprenörskap.

Den åländska sjömanshustrun

För grunden och stabiliteten i samhället och familjen under 100 år (och mera). Åländska sjömanshustrur har inte bara slitit, de har även gjort det möjligt att både utveckla och upprätthålla sjöfartshistorien. Varenda sjömanshustru är en vardagshjälte som förtjänar att hyllas!

Knut Lönnroth

Jomala

För hans sätt att lugnt och pedagogiskt ta Åland genom coronakrisen. Med ett gott humör genom hela denna period har han på ett sakligt och mycket ordningsamt sätt, sett till att ålänningarna känner trygghet.

Per-Erik ”Perkka” Söderlund

Mariehamn

Perkka är en riktig lokalkändis som igenkänd för sitt glada humör och sin finurlighet

Johan Karlsson

(1974 - )
Mariehamn

Han är framgångsrik och duktig, hans konstverk skulle slå igenom stort i andra länder

Ellen och Gunnar Eklund

Mariehamn

För att de var pionjärer inom färjtrafiken och grundade Viking Line, vilket har lett till den välfärd vi har på Åland idag.

Veli-Matti Varjonen

Mariehamn

En fantastisk styrman, som vigt sitt liv åt sjöfarten.

Stefan Sundman

(1953 - 2019)
Mariehamn

Stefan Sundman hade under sina 36 år som lärare på handelsgymnasiet förmånen att utbilda närmare tusen unga vuxna i ekonomi, bokföring och redovisning. Många av dessa elever har idag tunga poster inom det åländska näringslivet.

Siv Ekström

(1957 - )
Jomala

Med oförtruten glädje och smittande entusiasm har mästerspelmannen Siv Ekström lyckats förmedla den åländska folkmusiken till tusentals ålänningar, sommarålänningar och andra intresserade i de mest skiftande åldrar.

Maria Karlström

(1968 - )
Jomala

Hon började med att sitta hemma i källaren och smida smycken med mig i barnvagnen bredvid. Nu har hon lyckats bygga upp ett stort företag vars smycken har smyckat både Finlands förra president och Kronprinsessan Victoria. Hon bidrar genom sina smycken till att förbättra Östersjön och hon återanvänder metall för att spara på miljön. Hon hittar ständigt på nya smycken och tar vara på den åländska guldsmedshistorien.

Christian "Snuffe" Johansson

Mariehamn

Han jobbar med de åländska barnens välmående och han gör det med hjärtat.

Pernilla Lindroos

(1969 - )
Jomala

Väldigt bra och fin person, världens bästa lärare, bästa författaren

Gyrid Högman

(1948 - )
Jomala

Gyrid var en fantastisk rektor som såg alla som studerade vid lyceet. En förebild för många, och som dessutom belyst den åländska kvinnans historia.

Trygve Eriksson

(1947 - )
Mariehamn

Driven entreprenör som bidragit till Ålands näringsliv och konkurrenskraft. Stor sponsor till olika verksamheter och arrangemang. Aldrig i rampljuset, utan arbetar målmedvetet i det tysta. Ödmjuk, jordnära person som inspirerar.

Erik Jorpes

(1894 - 1973)
Kökar

En fullkomligt enastående forskare vars renande av heparinet räddat miljontals liv. Ingen ålänning kan ha haft samma oerhörda betydelse i det globala samfundet.

Bror Husell

(1932 - 2020)
Saltvik

Han växte upp med segelfartyg och fiske och grundade Birka Line. Var med då Albanus byggdes och den mest drivande personen till att Linden byggdes. Han räddade Linden ekonomiskt flera gånger.

Karl Viktor Gustafsson

(1884 - 1972)
Kumlinge/Mariehamn

Lärare, folkbildare. Initiativtagare till; Mariehamns stadsbibliotek 1921, Ålands kulturfond 1922 och Ålands hemslöjdsförening 1928. Ordförande i redaktionskommittén för boken ”Åland och ålänningarna” 1943.

Pelle Hägglund

(1966 - )
Mariehamn

Under sin tid som leksakshandlare anordnade han Barnens dag på torget varje år, med lådbilsrally, olika tävlingar, trollkarlar och annat skoj. Han har även länge varit aktiv inom ÅKK, där han också anordnat evenemang som Ålands starkaste man och korvätartävlingar.

Marika Mysan Sundqvist

(1972 - )
Mariehamn

Entreprenör, företagare, inspiratör, projektledare. Hon tar sig an projekt inom vitt skilda branscher och lyckas skapa engagemang hos andra.

Hanna Hagmark

(1973 - )
Mariehamn

Hanna har - trots segt motstånd - räddat Pommern för framtiden och dessutom sett till så vi fått ett modernt och ännu mer intressant och levande sjöfartsmuseum.

Sisa Långkvist

(1972 - )
Sund

Sisa ställer upp när man har de som svårast. Hon är en klippa. Trots att hon är trött och slut så ser hon till att hitta energin varje dag. När mina krafter har slocknat står hon där med varma armar utsträckta och lovar att allt skall bli bättre.

Signelia Häggblom

(1917 - 2010)
Eckerö

För hennes stora intresse för historia och Ålands hembygd. Hon har satt Åland på kartan. En kvinna med stort varmt hjärta. Signelia har med sina texter och berättelser skildrat och bevarat historien om livet på Åland till eftervärlden.

Viveka Eriksson

(1956 - )
Mariehamn

Första kvinnliga partiledare, första kvinnliga talman, första kvinnliga lantråd, familjemor, stark familjetradition och starkt samhällsengagemang.

Ove Lehto

(1972 - )
Finström

Det finns ingen - ingen - ålänning som så tydligt visat det som finnarna kallar sisu som Ove har gjort genom åren. Han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och något av en stoiker utanför tränings- och tävlingssammanhang.

Valdemar Nyman

(1904 - 1998)
Finström

För den fantastiska inlevelse och förmåga han förmedlade sina budskap med.

Julius Sundblom

(1865 - 1945)
Mariehamn

Vi har Julius Sundblom att tacka för den självstyrelse som ligger till grund för allt Åland är idag. Utan hans envetna kamp för återförening med Sverige hade ålänningarna aldrig haft samma möjlighet att själva styra vår framtid och bevara vårt svenska språk.

Michael Björklund

(1975 - )
Saltvik

En riktig skön kille som verkligen lyfter och gör positiv reklam för Åland. Han satte Åland på kartan genom att vinna Robinson! Han är otroligt driftig och driver inte bara en eller två utan många restauranger. Han är nytänkande och hittar nya vägar.

Nils -Erik Eklund

(1946 - )
Mariehamn

Han ledde framgångsrikt Viking Line och var en mycket trevlig person och VD. Han kände alla som jobbade i hans bolag och hade alltid något positivt att säga.

Viking Granskog

(1922 - 2019)
Mariehamn

Arbetat ideellt för idrotten på Åland genom främst IFK Mariehamn, men var även med och startade Hammarlands IK. Deltagit som funktionär och ledare tillsammans med andra för att ge alla förutsättningar att utöva sporter.

Rolf Granlund

(1944 - )
Mariehamn

Bra åsikter om hur Åland skall skötas och växa.

Roger och Katarina Fellman

Föglö

För att de är just de, och för att de alltid ställer upp och hjälper till med allt.

Sven Eklund

Eckerö

Större hjärta får man leta efter, hans leende smittar och är en fantastisk människa. Alla borde ha en Sven i sitt liv!

Marius Signell

Lemland

Snäll, ser alltid till att alla har det bra.

Johanna Delfs

Föglö

Johanna har genom idogt arbete och stor entusiasm med Carlsro Badhotell gjort Föglö och Degerby känt långt utanför Ålands gränser. Föglö har fått många nya arbetstillfällen och en enastående och bestående bra reklam.

Karl-Anders Bergman

(1938 - 2008)
Hammarland

Karl-Anders Bergman grundade Åländsk Center och ville jobba för Åland och för att lyfta upp andra inom politiken.

Mats Löfström

(1983 - )
Eckerö

För att han hela tiden för fram Ålands talan i Helsingfors och jobbar tålmodigt för Ålands bästa. Han är otroligt kunnig och diplomatisk. Utöver sin imponerande breda kunskap så uppför han sig alltid lugnt och sansat.

Simon Påvals

(1986 - )
Mariehamn

Simon har genom sitt stora engagemang för ungdomar på Åland bidragit med att trygga fritid, hemmamiljö och skola. Detta har han både gjort som Fältare och nu på politisk nivå!

Folke Wickström

(1939 - 2018)
Mariehamn

Åland skulle vara så mycket mindre Åland utan Folke som valde att till sista andetag kämpa för bevarandet av den åländska arkitekturen och därmed också kulturen.

Kerstin Gäddnäs

(1947 - )
Kökar

På ett ödmjukt och varmt sätt engagerar Kerstin unga och gamla i den åländska kulturen.

Erica Dunder

(1987 - )
Mariehamn

Erica är en av vår tids största dansinspiratörer och förebilder för barn och unga över hela Åland. På 20 år har hennes företag Dunderdans växt enormt, och är idag en väl etablerad dansskola. Hon brinner för att alla ska hitta glädje via dansen och har varit koreograf för många åländska teateruppsättningar och musikaler.

Marika Österlund-Jansson

Jomala

För hennes fantastiska engagemang för personer med funktionsvariationer.

Owe Laine

(1963 - )
Hammarland

Min pappa har alltid jobbat inom räddningstjänsten på ett eller annat sätt. Han har varit brandman, utbildat sig till ambulansskötare och nu jobbar han på alarmcentralen som alarmoperatör. Då han inte jobbar hjälper han alla som behöver.

Peter Mattsson & Micke Granskog

Mariehamn

Jobbat outtröttligt i över 30 år för IFK Mariehamn så att föreningen kan ha både elitlag och en bred juniorverksamhet.

Andreas Jansson

Mariehamn

Andreas är den mest omtänksamma person jag någonsin har träffat! Han ställer upp för sin familj, vänner och kollegor och gör allt för att de ska må bra, känna sig sedda och behövda. Problemet med snälla människor är att de inte ofta blir uppmärksammade, vilket jag nu vill göra med denna nominering.

Hjördis Nordberg

(1921 - )
Mariehamn

Hon fyller 100 år i oktober 2021. Hon är otroligt pigg, alert och snygg En förebild för alla i hennes omgivning

Maria Widén

(1952 - )
Mariehamn

För sitt arbete som präst och sina härliga predikningar.

Gun Lindman

Gun Lindman är den mest engagerade person jag känner. Hon är en fantastiskt klok och duktig kvinna med många strängar på sin lyra. Välutbildad inom hälso- och sjukvårdsområdet, samhällsengagerad världsförbättrare. Hon ställer upp i alla lägen

Ferdinand Sjöstrand

(1901 - 1972)
Kökar

Skeppare på Folkhälsans hälsobåtar från 1943-1965. Tillsammans med Maj-Lis Blom åkte han runt Åland och skärmbildsfotograferade befolkningen.

Matts Dreijer

(1901 - 1998)
Mariehamn

Betydde mycket för Ålands uppbyggnad.

Liewendahl Robert

(1950 - )
Mariehamn

För hans långa engagemang inom den åländska teatern.

Ragnar Erlandsson

(1941 - )
Finström

För sitt mångåriga arbete inom politiken.

Hasse Svensson

(1938 - )
Mariehamn/Sverige

Han var med och grundade Nya Åland. Han moderniserade den åländska journalistiken och förnyade medielandskapet. Genom granskning gav han allmänheten insyn i maktens korridorer och hjälpte därmed till i arbetet med att göra samhället tillgängligt för alla.

Tony Asumaa

(1968 - )
Lemland

Han har gjort mycket för Åland

Joel Pettersson

(1892 - 1937)
Lemland/Finström

En fantastisk konstnär, både åländsk och samtidigt internationell.

Diana Lindström

(1981 - )
Mariehamn

Ett ansikte utåt för Åland när hon dag efter dag arbetar på Ålands Sjöfartsmuseum. Stort intresse och engagerad i både vår historiska och nutida sjöfart. Hon lägger en stor del av sin fritid på Ålands judoklubb där hon tränar den yngre generationen ålänningar.

Eva Nyberg

(1956 - )
Föglö

För hennes utmärkta arbete som journalist vid Ålands Radio med en spännvidd från jordbruk till kultur och allt däremellan. Hon har dessutom på sin fritid år efter år utfört ett stort frivilligt arbete inom kulturens område.

Ella Grüssner Cromwell-Morgan

(1977 - )
Saltvik

Ella är en så otroligt inspirerande person. Med sin mångsidiga kunskap inom mat och dryck, musik, kultur och med sin genuina personlighet ger hon både ålänningar och besökare exklusiva upplevelser.

Erik Sundberg

(1919 - 2013)
Eckerö

Rektor på Medis, skrev om alla byar i Eckerö.

Lotta Eriksson

Lemland

Hon startade klubbhuset Pelaren och har varit en eldsjäl och ägnat både arbetstid och fritid för att förbättra psykisk hälsa. Hon har förändrat livet för många.

Bo Blomberg

Jomala

För hans livsverk, den vackra stenmuren runt begravningsplatsen i Mariehamn. Ett otroligt jobb där han lade ner all sin fantasi och energi. Han planerade även och lät bygga rökerirondellen i Mariehamn.

Harriet Storsved

(1964 - )
Mariehamn

Hon utför ett framgångsrikt arbete med att höja de marginaliserade människornas röst i en ofta svår och snårig myndighetsdjungel.

Joakim Eriksson

(1987 - )
Lemland

Joakim Eriksson en godhjärtad individ som hjälper andra fast han har fullt upp med eget! Joakim är en man som är rak och ärlig.

Sven Larsson

(1955 - )
Mariehamn

Glad, hjälpsam och trevlig mot alla passagerare. Gör fin PR för Åland bakom ratten på Röda Orm. Aldrig sura miner, sprider glädje i dessa dystra tider.

Atos Wirtanen

(1906 - 1979)
Saltvik

Atos Wirtanen bedrev ständig fredsaktivism och hjälpte många judar under kriget. Hans text finns i Nationella förintelsemuseet i Washington DC. Atos Wirtanen skrev ett 20-tal verk. Efter hans död kom till exempel boken "... och så vidare?"

Jerker Örjans

(1939 - )
Mariehamn

Från tidigt 1960-tal har Jerker forskat kring det kulturella arvet på Åland. Speciellt båtar och fiske i den åländska skärgården. Byggt Lappomuseet (arkitekt Folke Wickström) och hämtat båtar dit. Rekonstruktion av enklingejullar, storbåt, kökarbåt, sump, Albanus etc. Grundat Sjökvarterteret genom att bygga Albanus på stapelbädd. Skrivit över 10 böcker. Har skrivit teaterpjäs, komponerat musik och skrivit texter. Tog in jazzen till Åland på 50-talet.

Gunnar Jansson

(1944 - )

Välkänd, rättvis människa, långvarig riksdagsman.

Ingvard Liewendahl

(1914 - 2004)
Mariehamn

En välkänd, profilstark och uppskattad gestalt i åländskt musik- och seglarliv. Under de två-tre senaste decennierna var Liewendahl något av en åländsk traditionsbärare. 1968 startade han Mariehamns ungdomsorkester, som han dirigerade till 1983.

Walton Grönroos

(1939 - 1999)
Finström

Världskänd operasångare

Anders Wiklöf

(1946 - )
Mariehamn

Han är Mr. Åland! Ingen ålänning i modern tid har gjort så mycket som han gjort för det åländska samhället. Både vad beträffar arbetsplatser, genererade skattemedel och välgörenhet. Han är en ödmjuk och fokuserad person med fötterna stadigt på jorden som har fixat gratis sommarfest för ålänningar flera år i rad.

Fredrik Söderberg

(1922 - )
Finström

Jag vill nominera min morfar Fredrik Söderberg. Han föddes 1922 och är alltså jämnårig med Ålands självstyrelse. Han besitter visdom som få och kan även konsten att dela med sig av sin klokskap på sociala medier.

Sören Karlsson

(1967 - )
Saltvik

Sören har genom sitt stora intresse för det ekologiska lyckats ge oss ålänningar möjligheten att köpa närproducerade, åländska och ekologiska spannmålsprodukter och olja.

Johan Mörn

(1970 - )
Saltvik

Johan är en ambassadör för Åland. Han kämpar för vårt kulturarv, för vår underbara ö, och för havet. Han bryr sig verkligen om Åland och är en förebild som Axgan. Han är äkta och rejäl, och han lindar inte in saker i bomull.

Jan "Keegan" Mattsson

(1962 - )
Mariehamn

Obotlig optimist som genom årtionden piggar upp alla människor han träffar.

Stig Lindholm

(1951 - )
Mariehamn

Han har hjälpt otroligt många personer och ungdomar under sitt liv. Stig är outtröttlig och engagerande, och jobbar ideellt för föreningen Vuxna på stan.

Gunnar Sjöblom

(1953 - )
Jomala

Arbetat inom vården som sjukskötare, överskötare samt vårdchef. Numera pensionerad. En sann god människa.

Gun-Britt Lyngander

Geta

Ställer alltid upp, är alltid tillmötesgående och vänlig, ser till att Getaboden finns kvar och är ett nav i hela kommunen.

Azam Alam

Jomala

Med sitt stora hjärta och sina öppna armar arbetar Azam strävsamt tillsammans med sin livspartner och familj, odlar grönska trots bitvis karga förutsättningar, ser och tar vara på möjligheter, så som ålänningar gjort i århundraden.

Carl "Tippo-Calle" Holmqvist

(1887 - 1965)
Jomala

Sjökapten och initiativtagare till fågeldammen på Lilla holmen, därav smeknamnet. Holmqvist bildade 1935 Åland Nautical Club.

Camilla Skogberg

Mariehamn

Hon jobbar hårt och gör det riktigt bra, trots corona och osäker anställning. Hon får sitt företag där hon jobbar att gå runt. Hon är världens bästa mamma som stöttar och som går till världens ände och tillbaka om man behöver. Hon är snäll och hjälpsam mot alla.

Annina Appel

Annina är den första ålänningen jag blev kompis med på riktigt och för mig är hon den bästa ålänningen jag vet! Hon är en väldigt bra Ålands-guide, hon har visat mig små guldkorn på framförallt fasta Åland.

Jonathan Eriksson

Mariehamn

För att han sedan barnsben har varit den självklara ledaren inom Ålands ungdom. Han alltid är den som ställer upp och hjälper till, oavsett situation. Jonathan Eriksson är den människan man önskar att man själv var, och egentligen bara vågar drömma om att kalla för vän.

Rauha Åkerblom

(1897 - ?)
Vårdö

Kämpade i politiken som på hennes tid var helt styrd av män.

Tony Johansson

Jomala

Han visar alltid stolthet och hjärta för sitt samhälle, varje dag kräver energi. Det är inte alltid det stora som spelar roll, utan det lilla. Det är sånt slit som fått våran holme att överleva.

Gunilla Lindqvist

Sund

Gunilla Lindqvist är specialsakkunnig inom socialvården på landskapsregeringen. Hon utför ett hårt arbete för personer med funktionsnedsättning och deras rättigheter, för människors lika värde.

Ida Maria Sundberg

(1894-1963)
Geta

Ida Maria Sundberg födde åtta barn till gården Bolstaholm och utförde ett enormt arbete med att fostra barn och hålla igång gårdens verksamhet.

Johannes Eriksson

(1869 - 1939)
Finström

Ålandsrörelsens initiativtagare och mest självuppoffrande rättskämpe för Ålands befolkning.

Anna-Greta Grüssner

(1911 - 2003)
Finström

Saltviksflickan Anna-Greta Grüssner, född Hagmark, blev ensamstående mamma i det krigshärjade Berlin när hon väntade sitt fjärde barn. Efter att barnet fötts flydde Anna-Greta med sina fyra småbarn hem till Åland. Hon startade därför två företag; bageriet Grüssners bröd och senare tvätteriet Alltvätten. Genom hela livet engagerade hon sig för människor i nöd, både privat och genom organisationer som Röda Korset. Anna-Greta ville inte gärna synas, men hon ville göra skillnad. Hon gjorde dock aldrig skillnad på folk och folk. Hennes dörr stod öppen för alla.

Algoth Niska

(1888 - 1954)
Mariehamn

Smugglarkung, fotbollsspelare, hjälpte judiska flyktingar att fly under Andra världskriget.

Carl Björkman

(1873 - 1948)
Mariehamn

Lantrådet Carl Björkman spelade en stor roll i Ålands nyare historia. Utan Carl Björkmans juridiska kunskaper, klokhet och idoga arbete hade det inte blivit mycket till självstyre för Åland!

Allan Korpi

(1935 - 2020)
Mariehamn

Han hade tre framgångsrika karriärer: elitlöpare, Finlands främsta och en av världens bästa tränare inom långdistanslöpning och innehavare av butiken Allans sport som han framgångsrikt drev i över 25 år. Han är en av Ålands främsta idrottare genom tiderna och som tränare hade han en särskild förmåga att hitta nya talanger. Som entreprenör utökade han ständigt sortimentet och ville alltid ha nöjda kunder.

Lotta Eriksson

Kökar

Hon har öppnat sitt stora hjärta och varma famn för många behövande barn. Fosterfamilj är hon och har varit till flera barn.

Monica Sundberg

Jomala

Monica är barnmorska på ÅHS och är ett stort stöd för blivande mammor på Åland. Hon ger en trygghet som går utanför professionen och är en god ”mor- eller mormorgestalt”. Monica ger personligt uppmuntrande förberedande stöd i alla situationer som en blivande moder eller blivande föräldrar är i.

Mikaela Welander

Hammarland

Hon har kämpat så mycket detta år, bland annat med sitt företag.

Therese Söderberg

Jomala

För sitt stora engagemang som hjälper och glädjer både djur och människor. Engagemanget saknar avsevärd ekonomisk vinning men har stora sociala vinster.

Joakim Karlsson

Eckerö

Väldigt trevlig bildelsförsäljare på Mekonomen i Mariehamn. Han är alltid glad och snäll.

Monica Mansen

Lemland

Monica kallas även ”Lemlands-blixten". Världens bästa lärare! Hon lär ut bra och berättar historier. Har jobbat i Kyrkby högstadie i 30 år. Inte en enda lektion med henne är tråkig.

Sussie (Veronica) Danielsson

Hammarland

Sussie nomineras i sin yrkesroll som terapeut för att hon med sitt lugn, sin empati och medkänsla, sin framtidstro och livstillit gör skillnad för andra människor och deras liv.

Gunnevi Nordman

(1935 - )

För att hon banat väg för kvinnor inom politiken och för hennes jämställdhetsengagemang.

Algot Johansson

(1898 - 1986)
Hammarland/Mariehamn

Byggde upp Mariehamn med bostäder och arbete, var rättvis och klok. Brydde sig om den lilla människan.