DELA

Livlig debatt är bra, saklig debatt är bättre

Vad som ska och inte ska skrivas i tidningen beror på en rad olika hänsyn. En av dem är inte att Nya Åland skall agera domstol.
I tisdagens åländska tidningar kunde man läsa om två unga vuxna män som ägnat sig åt ”omfattande skadegörelse” natten till söndagen. Det handlade om krossade fönsterrutor, bilar och busskurer, samt skott mot ett antal fönster i centrala Mariehamn. Orsaken vet vi ännu inget om – kanske var det en fyllegrej, kanske var det missriktad ilska, kanske var det en protest mot något eller några.
Av reaktionerna på Nyans hemsida att döma borde dessa killar få hårda straff, hängas upp i diverse kroppsdelar samt hängas ut med namn och bild i alla medier.

Påfallande ofta kommer just det sistnämnda kravet från anonyma debattörer som tycker att förövare av brott ska ställas vid skampålen för sina handlingar, men som saknar skrupler när det gäller att själva anonymt förtala andra, sprida rykten, komma med rasistiska och sexistiska inlägg och i största allmänhet spy verbal galla över alla andra.
Alla brott, från skadegörelse till rattfylleri, misshandel, våldtäkt har ett allmänintresse. Vi behöver diskutera orsaker, konsekvenser, straffsatser kontra annan behandling. Vilka individerna är som begår brotten är däremot inte av allmänintresse, om det inte är högt uppsatta offentliga personer det handlar om som sitter på ett politiskt eller annat förtroende. Det är bara skvaller för skvallrets egen skull.

Utöver denna självklarhet bör påpekas att Nya Åland inte är en domstol, och att det inte är vi som genom att rikta offentlighetens strålkastare mot brottsförövare ska bestraffa dem. Det har vi ett domstolsväsende för.
Som tidning har vi också ett ansvar för hur en offentlig exponering drabbar nära anhöriga, arbetskamrater, släkt och vänner. Och självklart är det vårt ansvar att inte förstöra en ung människas rykte för all framtid genom en offentlig svartmålning som sedan aldrig går att tvätta bort, inte ens när man sonat sitt brott.

De nätdebatter som förekommer på Nya Ålands hemsida är i dag något mer hyfsade än tidigare. Vi övervakar och modererar, vi försöker tillåta diskussion utan att den blir kränkande eller rasistisk, men så att den fortfarande kan vara ett fritt meningsutbyte. Den balansgången är svår. Var ligger till exempel gränsen för ett rasistiskt uttalande? Är det ok att låta ett inlägg ligga kvar som förespråkar prostitution eller uppmanar till att skära kroppsdelar av våldtäktsmän?
Det tycker vi inte, och tar därför bort sådana inlägg.

Modereringen av inlägg på Nya Ålands hemsida väcker även den reaktioner. Censur, paller och förtryck tycker många att vi sysslar med, och kräver dels en fri debatt på Åland, dels kommentarmöjligheter dygnet runt.
Låt mig då påminna om en sak. Vill man debattera fritt, det vill säga utan hänsyn till publicistiska, etiska, juridiska gränser, eller utan faktakontroll så får man gärna göra det, men inte på Nyans hemsida. På Nya Ålands hemsida är det vi som tar ansvaret, och då finns det gränser.

Skulle det visa sig att det är talmannen och lantrådet som löpt amok på stan och pangat rutor, då berättar vi vem det är. Är det två unga idioter som gjort något dumt, så gör vi det inte.
Det är väl rimligt?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax