DELA
Foto: Stefan ÖhbergHOPP 2015 var ett mörkt år, men också ett där ljus tändes i tron på mänskligheten. Låt den kraften bli den starka 2016.

Låt oss få ett ljusare och hjärtligare 2016

I morgon slår vi oss ned vid bord med nära och kära. Lugn efter ett år av ansträngningar och av världslig oro, men också av glädjande initiativ.
Stjärnorna tindra och julborden bågnar av mat. Julefriden sänker sig över landskapet, och vinterns tid för återhämtning, kontemplation och gemenskap infaller.

När musten bubblar i glasen och julskinkan får sin efterlängtade senap kan vi också blicka tillbaka på ett år av både nyordning och oro. Men också ett år där medmänsklighetens ansikte lyste starkt.

Världen vid juletid 2015 är inte en trygg värld. Runt om oss orsakar konflikter och makthavare med oklar agenda osäkerhet. I fem år har kriget i Syrien pågått, och under den tiden har IS vuxit fram som världens farligaste terrororganisation. Kriget har skapat den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget med ett enormt tryck på framför allt Syriens grannländer, men också på EU-länderna.

Ännu finns ingen ände på kriget i sikte, men möjligen har en liten ljuspunkt kunnat skönjas de senaste månaderna. Efter att såväl kinesiska som ryska medborgare dödats av IS har de båda länderna blivit mer välvilligt inställda till att stoppa konflikten i Syrien. Det har lett till att FN nu har kunnat anta två resolutioner om att försöka stoppa kriget.

Å andra sidan har vi också fått se IS terror sprida sig till andra länder. Frankrike har drabbats hårt med attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo och attackerna mot flera platser i Paris i november. Men också på många andra platser i världen har IS kulor och bomber skördat många människoliv.

Kriget i Syrien har som sagt skapat en enorm våg av människor som flyr undan våldet. Hårdast prövande är grannländerna som tagit emot miljontals flyktingar och gör sitt bästa för att, tillsammans med hjälporganisationer, härbärgera dem i flyktingläger. Men många hundratusentals flyktingar har också sökt sig till Europa i hopp om trygghet och en framtid.

För de högerextrema, flyktingfientliga krafterna i Europa har detta inneburit lättplockade poänger och ett ökat opinionsstöd. Men det har också givit en stark motkraft till nationalisterna.

Vi har sett den i de flesta EU-länder, och också här på Åland. Människor som engagerar sig för sina medbröder och -systrar genom att organisera hjälpsändningar och insamlingar. Folk som upplåtit sina hem till flyktingar. Folk som givit till hjälporganisationerna. Det finns nytt hopp i ett mörker som var på väg att bli allt för kompakt, allt för polariserande och allt för likt det som lade sig över Tyskland på 30-talet.

När det gäller storpolitiken har Ryssland varit en växande huvudvärk för västvärlden. Den oberäknelige Putin har både inlett en charmoffensiv (Syrienfrågan) men samtidigt har hans militär både varit involverad i Ukrainakonflikten och kränkt grannländers territorium vid ett flertal tillfällen. Och så sent som den här veckan beslöt Ryssland införa kraftiga handelsrestriktioner mot Ukraina eftersom det av inbördeskrig sargade landet skrivit under ett handelsavtal med EU.

Putin har också flirtat med Donald Trump, denne multimiljardär som mot alla experters tips leder det republikanska racet för att bli USA:s näste president. En värld där Putin och Trump kramas kan måhända bli säkrare, men knappast trevlig.

Julefriden lägga sig över landskapet och förhoppningsvis kan vi för en stund glömma oron och i gemenskapen hitta kraft att lyfta det goda. För trots alla krig, alla kriser och alla tokar har vi det bättre än någonsin tidigare. Fler sjukdomar kan botas, vi lever längre, har högre levnadsstandard.

I mörkret syns ljuset som bäst.

Med hopp om ett ljusare 2016 ber vi på Nya Åland att få tillönska er alla en riktigt god jul.