DELA
Foto: STEFAN ÖHBERG
Tall ships races förra året gav extra stora turistströmmar i centrala Mariehamn.

Lär känna turisterna bättre

    Turist-Ålands viktigaste och mest intensiva vecka pågår. Men hur näringen faktiskt presterar behöver mätas noggrannare.

    Högsäsongen började trögt. Troligen beroende på vädret. Nu ser det bättre ut.

    Så mycket djupare var inte analysen när Nyan ringde och mejlade runt i turistnäringen häromveckan.

    Just nu kan vi inte begära mer, men visst skulle det vara värdefullt att veta hur förutsättningarna ser ut mellan åren och kanske veckorna.

    I Mariehamn kulminerar allt sannolikt på fredag, då Ålands enda och lilla stad bjuder på två stora scener några hundra meter från varandra, Rockoff och 25 juli-konserten. Det är en wow-känsla att se tusentalen som besöker evenemangen och folklivet mellan dem, både för den som råkar besöka Mariehamn första gången och för den inbodde.

    En del flyr förstås allt ståhej, eller biter ihop tills det blir lugnare igen. Men till skillnad från vissa orter så hörs faktiskt sällan några röster om att minska eller begränsa turismen, tvärtom finns det en oro för att färre kommer hit.

    Gotland, som Åland gärna jämför sig med, störs av vattenbrist. Allmänheten och besökare uppmanas att bada i havet i stället för att duscha flera gånger om dagen. Liksom på Mallorca är en lokal turistskatt på den politiska agendan. Trycket på öarnas resurser är för stort, menar de båda turistdestinationerna.

    Särskilt irriterar gotländska näringsidkare för tillfället på kryssningsbesökare – tydligen även Birka Gotland som står för ungefär en femtedel av dagsbesöken. Liksom vid anlöpen på Åland reser internationella kryssningsgäster all inclusive och äter därför helst sina måltider ombord. Den gängse bilden bland näringslivet är att rika amerikaner mest strosar runt utan att vilja öppna plånboken. Jag kan till viss del bekräfta den bilden då jag förra året punktmarkerade ett kryssningsanlöp.

    Men tidningen Expressen refererar i ett Visbyreportage till en undersökning som kartlagt ett konsumtionsmönster som skulle innebära att varje kryssningsbesökare spenderar cirka 50 euro. Det ger över sju miljoner euro till lokalt gotländskt näringsliv. Åland är inte i närheten av Visbys internationella kryssningsanlöp, men grovt räknat skulle alltså ett hyfsat kryssningsår på Åland ge närmare en miljon euro i extra intäkter.

    Det pågår en del åländska försök på området turistströmmar ska sägas, senast med hjälp av Google-data. Men man ser också återkommande en viss baktakt.

    Förra året utsågs till exempel Mariehamn till Årets stadskärna i Finland av föreningen Levande stadskärnor. Utnämningen baseras bland annat på ett återkommande vitalitetsindex i förhållande till befolkning där man ser hur restaurang- och butiksutbudet växer eller minskar och hur många tomma lokaler ett centrum har.

    I år saknas Mariehamn i den genomgången. Ålands näringsliv har sagt nej till att göra den igen, enligt utföraren Martti Wilhelms för att City Mariehamn står utan centrumledare i år – medan Ålands näringslivs vd Susanne Olofsson menar att det enbart var förenat med en för stor kostnad för de medel man har.

    Har Mariehamn lite baksmälla efter förra året, undrar jag? Eller vill man inte mäta, för att utvecklingen kanske gått bakåt efter utmärkelsen förra året?

    Det vill man förstås inte gå med på, då man har tillfälliga lösningar istället för centrumledaren i år och ett nytt avtal med Mariehamns stad som ger nya medel ska vara klart i höst. Möjligen återställs både statistikluckor och projektledningskapacitet efter det. Stadens nya utvecklingschef Carolina Sandell, har liksom kolleger i andra småstäder en svår match att gå mot externa köpcentrum och allmän butiksdöd.

    Ger jag mig ut på stan för att själv räkna tomma lokaler är jag faktiskt inte säker på åt vilket håll det gått. I fjol uppgavs centrala Mariehamn ha 13 lediga butiks- och restauranglokaler av 246, eller 5,3 procent vakanser. Telegrafen, vars öppning var central för motiveringen priset förra året, har nu tagit ett omtag med till stora delar helt nya hyresgäster jämfört med förra året – likväl med ytor kvar att fylla. Drar de nya in folk?

    Likaså finns det butiker i gatulägen i Mariehamn som sannolikt försvinner inte långt efter att Rockoff-scenen packats ihop.

    Den officiella statistiken över hur många som besöker Åland har tyvärr så stora hål i sig att det är svårt att analysera hur väl turist-Åland och näringslivet faktiskt presterar mellan åren. Besöksnätter i all ära, men endast rederierna själva vet till exempel hur många som går i land och inte är dagkryssare, något jag tidigare påtalat är hårdfakta som Landskapsregeringen och Mariehamns stad borde kräva in – om inte av rederierna, så av hamnarna.

    Åland behöver generellt sträva efter att mäta mer och bättre för att förstå vilka enskilda skillnader som till exempel fjolårets Tall ships race-evenemang gjorde, vad varje idrottsevenemang innebär eller hur stor roll det faktiskt spelar att det i dag inte finns en kortrutt till Kapellskär.

    Risken är uppenbar att åsikter annars blir till sanningar i debatten.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp