DELA

Konsumtion är inte välgörenhet

Oktober är internationell bröstcacermånad. Under månadens gång sprider man dels kunskap om cancer och samlar in pengar till forskning.
Gott och viktigt så, men kan vi lämna konsumtionen ur det?

Det rosa bandet som bärs med en liten nål har blivit symboliskt för kampen mot bröstcancer. Kampanjen Rosa Bandet går tillbaka till 1990-talets början då amerikanskorna Evelyn H. Lauder och Alexandra Penney ville lyfta fram den ökande förekomsten av bröstcancer och samla in pengar till forskning om sjukdomen. De gick in för en rosa sidenrosett som symbol för sin kampanj. Nu syns den världen över under denna månad.

Men förutom det diskreta bandet som visar på solidaritet och stöd, så finns det numera en uppsjö med produkter, utan koppling till cancer, som prånglas ut höljt i ett rosa välgörenhetskimmer.

Det har gått så långt att man börjar tala om kommodifiering av bröstcancer. Produkter får en rosa inramning för att ”fånga hjärtan, sinnen och plånböcker hos ivriga, välmenande konsumenter”. Orden är Gayle Suliks. En amerikansk författare som skrivit boken ”Rosa bandet blues: hur bröstcancerkulturen underminerar kvinnors hälsa”.

Hon konstaterar att även om band, produkter och evenemang samlar in pengar till forskning och erbjuder konsumenter möjligheten att symboliskt stötta drabbade så ”gör de ibland väldigt lite för att hjälpa den diagnosticerade, förmedla viktig information eller påverka epidemin på en större skala”.

Projektet ”Think before you Pink” (Tänk före du handlar rosa produkter), som drivs av den amerikanska organisationen Breast Cancer Action driver kampanj mot företag som utnyttjar ändamålet och trivialiserar bröstcancer. De uppmanar konsumenter att vara kritiska till såkallad rosatvättning och ta reda på exakt vart pengarna går och hur de används, men också ifrågasätta de rosafärgade produkterna i sig. Det finns exempel på rosa produkter som innehållit kemikalier som kopplats till cancer. Hyckleri på hög nivå.

Vi stiger nu in i en viktig månad. Att stötta cancerforskningen är speciellt betydelsefull på Åland, där upptäckten av nya fall enligt senaste folkhälsorapporten ökar. Men tack vare bättre diagnostik och behandlingar har dödsfallen inte blivit flera utan tvärtom minskat de senaste åren. Det är en positiv och glädjande trend. Låt oss fortsätta på samma linje.

Engagera dig, undersök dina egna bröst, donera och prata om cancer med nära och kära. Men lämna konsumtionen utanför, okej?