DELA

Islamofoben är feg och okunnig

Ända sedan terrorattacken mot tvillingtornen i New York (och långt före det förstås) har det varit fullt legitimt, till och med självklart att bekymra sig över den muslimska hotet, den extrema islamismen och invandringen.
Så till den grad har dessa hotbilder blivit en del av vår vardag att vi sällan ens reflekterar över om det hotet faktiskt existerar, eller om vi blir ledda som grisar till slakt av dem som har något att vinna på att se världen i svart och vitt och vänner mot fiender.

I dag ser vi tydligt, ack så tydligt, att ett vanligt simpelt högerparti faktiskt inget har att göra med en ensam extremist som vridit till verkligheten på ett alldeles märkligt sätt.
Vi ser också att den främlingsfientliga och islamofoba retorik som gjort sig så rumsren behandlas som om vore den sann.
En vanlig människa som röstar på Moderaterna i valet har inget med en extremistisk galning att göra, lika litet som en muslimsk butiksinnehavare har med al-Qaida, men detta ser vi inte lika tydligt.

Kanske någon undrar vad nu detta är att prata om. Det var ju inte islamistiska extremister som begick dåden i Norge.
Nej, men redan nu har en rad kommentarer avgivits som lägger skulden på invandringen och muslimerna, som genom sin blotta närvaro tvingat gärningsmannen till handling.
Det var liksom inte ett anfall utan ett försvar.

Låt oss titta på Åland, även i detta fall ett mikrokosmos av hur det ser ut i resten av världen.
Hur är det med den muslimska invasionen och skapandet av ett Eurabien? Är vi under hot?

Genast blir det svårt.
Vilken av våra invandrade grupper är egentligen muslimer? Det finns ju baha´ier också, och endel är ju inte religösa alls. Är det familjen som har livsmedelsbutik, dom som jobbar på tvättcentralen, dom som driver pizzeria eller kvinnorna som går på språkkurs och för första gången får tillgång till ett skrivet språk?
Ingen av dem verkar farlig. De är inte koordinerade, de talar olika språk, kommer från olika länder och har olika livssituationer. En del har små barn, andra bara jobbar. Vad gäller politiskt deltagande är invandrare enligt statistiken mindre aktiva än andra.

Här kommer några fakta om islamistiska extremistgrupper i Europa:
n De är mycket få
n De har låg legitimitet bland andra muslimer
n De flesta vanliga muslimer betraktar islamistiska terrorister som vi betraktar våra högerextrema terrorister, som förvillade galningar.
n De flesta etniska muslimer som invandrar till ett europeiskt land gör det av en enda orsak, för att få ett bättre liv. Precis som Karl-Oskar och Kristina.

Med mindre än att vi bygger en hög mur runt vår världsdel och ständigt patrullerar våra gränser kommer invandring även i framtiden att ske från en fattigare till en rikare del av världen.
På samma sätt som invandring alltid har gjort kommer den både att förändra och förstärka oss, och tack och lov för det.
Det enda vi behöver göra är att inte vara rädda, att följa Tove Janssons råd i Vem ska trösta Knyttet; Säg hej, så pratar nån med dej.
Allt annat är dumt.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax