DELA
Foto: Wikimedia Commons/Twitter

Ishockey-VM i Belarus måste stoppas

Vi lever visserligen i orimlighetens tidevarv. Men någon måtta på galenskaperna får det ändå vara.

Att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) framhärdar i planerna på att låta herrarnas ishockey-VM spelas i Belarus under rådande omständigheter är bisarrt och en skymf mot mänskliga rättigheter.
Bilderna och videoklippen på de hjärtliga omfamningarna mellan IIHF:s president René Fasel och Belarus president Alexandr Lukasjenko från deras möte i måndags har upprört en hel hockeyvärld och många utanför den.

Beslutet att utse Belarus som arrangörsland (tillsammans med Lettland) för årets ishockey-VM för herrar har ända sedan det togs för några år sedan kritiserats från många håll. Omfattningen av kritiken har ökat efter valet i Belarus i augusti i fjol, som omgärdats av misstankar om omfattande valfusk och där den sittande presidenten Lukasjenko utropade sig som segrare med mer än 80 procent av rösterna, och inte minst efter att de omfattande folkliga protesterna brutalt och med stort blodvite slagits ned av Lukasjenkos regim.

Bland annat har Lettland meddelat att man vägrar arrangera mästerskapet tillsammans med Belarus, medan andra ifrågasatt lämpligheten i att landet vars regim så uppenbart och våldsamt bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter ska få arrangera mästerskapet.

Belarus borde inte ha tilldelats arrangörskapet från början, men senast i det här läget borde IIHF lyssna in kritiken och frånta landet mästerskapet – något annat vore helt orimligt.

Men vi lever helt tydligt i orimligheternas tidevarv, det vet vi från andra aktuella världshändelser. Inför Fasels resa till Belarus och mötet med Lukasjenko i måndags dementerade IIHF-presidenten kraftfullt alla rykten om att han skulle meddela Belarus diktator att landet blir av med mästerskapet: ”Vi kommer att göra allt vad vi kan för att se till att VM hålls i Minsk. Vi kommer att göra allt vi kan för detta”, sade Fasel i en intervju enligt Svenska Yle (30.12.2020).

De infamösa bilderna från måndagens möte talar sitt tydliga språk: Fasel anträdde mötet med en bisarrt välvillig inställning, och hans kommentarer efteråt hade vunnit guld om det arrangerats mästerskap i plattityder: ”Vi har en klar linje, inte blanda idrott och politik. Idrott ska förena nationer, inte skilja dem åt”, sa Fasel enligt Svenska Yle (11.1.2021).

Anförandet är en standardfras som de högsta hönsen inom internationella och nationella idrottsförbund brukar gömma sig bakom då spörsmål kring humanistiska värderingar och etiska avvägningar får det att hetta kring öronen. Grundinställningen är visserligen rimlig, men problemet är att den saknar förankring i verkligheten: professionell idrott handlar i högsta grad om storpolitik. Idrottsliga framgångar och arrangerandet av stora internationella evenemang är ett sätt för brutala och i många fall illegitima regimer att både inför det egna folket och det internationella samfundet legitimera sig själva.

Med blod på sina händer medverkar förbund som IIHF och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) således till att legitimera brutala diktaturer Belarus och Qatar (som står på tur att arrangera fotbolls-VM 2022).

När den etiska kompassen hos IIHF:s höjdare kollapsar vilar ett tungt ansvar på de nationella medlemsförbunden – att stillatigande se på med hänvisning till ovanstående floskler om att idrott och politik inte ska beblandas duger helt enkelt inte. Glädjande nog har bland annat ordföranden för det finländska ishockeyförbundet Harri Nummela protesterat: ”Som vi tidigare konstaterat varken kan eller bör mästerskapet spelas i Belarus. Vi behöver en ersättare som arrangör”, skrev Nummela på Twitter i måndags.

Visserligen kunde protesterna formuleras än tydligare och kraftfullare. De nationella förbunden borde klargöra att man vägrar spela i Belarus, och helt enkelt bojkotta mästerskapet om IIHF fortsätter framhärda. Nu är tiden inne för att visa lite kurage och stå upp för mänskliga rättigheter.

Skulle de nationella förbunden också misslyckas med detta är det upp till spelarna själva att vägra beträda den grymma diktatorns rinkar. Skulle inte heller detta ske är det upp till oss sportälskare att bojkotta mästerskapet genom att helt enkelt inte titta.

Men låt oss innan det sker hoppas på att IIHF vid sitt styrelsemöte den 27 januari tar det enda rimliga beslutet och ställer in årets mästerskap, både på grund av läget i Belarus och på grund av covid-situationen. René Fasel bör i vilket fall avgå, men då avrundar han åtminstone sitt presidentskap litet snyggare än Trump.